Lezsák Sándor és Szikora Róbert a hazaszeretetről és a szerelemről írt musicalt

MŰVÉSZET
2021 november 08., 16:40

Az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje címmel készül musical Árpád-házi Szent Erzsébetről – jelentették be a produkció budapesti sajtótájékoztatóján.

Zsuffa Tünde, Lezsák Sándor és Szikora Róbert darabját a tervek szerint február 26-án mutatják be Budapesten, majd a premier után tavasszal turnéra indulnak a Kárpát-medencében.

Zsuffa Tünde író, a musical alapjául szolgáló Az Ég tartja a Földet című regény szerzője a produkció sajtótájékoztatóján felidézte, hogy Ferenc pápa a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjén két magyar szentet emelt ki: az államalapító Szent Istvánt és Szent Erzsébetet. Az író szerint a készülő darab a hazaszeretetre fog tanítani. Arról is beszélt, hogy a művel rehabilitálni szeretné Gertrúd királynét, akit Erzsébet mellett szintén „a szerelem asszonyának” mutat be.

photo_camera Cseke Péter, Lezsák Sándor, Zsuffa Tünde, Szikora Róbert, Pataki András, a musical producere és Dolhai Attila színész, énekes (b-j) a musical sajtótájékoztatóján a D50 Rendezvényközpontban 2021. november 8-án. Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

Azt mondta, a Szent Erzsébetről szóló történet megírására Szikora Róbert kérte fel. Amikor elkészült a regény, felkérték Lezsák Sándort a dalszövegek és a szövegkönyv megírására.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, író azt mondta: 20 éve ő is foglalkozott Szent Erzsébet történetével, a regény pedig megerősítette abban, hogy a történetnek helye van a színpadon, és a regényből szövegkönyvet írt. A musical létrehozása csapatmunka volt – mondta.

Szikora Róbert, a musical zeneszerzője azt mondta, az 1970-es évek közepén született meg a Szent Erzsébet életéről szóló zene megírásának gondolata, amikor Türingiában, Wartburg várában és környékén járt. De csak a 2000-es években kezdett el dolgozni a zenén, és 2019-ben kérte fel Zsuffa Tündét a történet megírására. Azt mondta, célja, hogy a musical zenéje a mai kor zenéjéhez hasonlítson, a stílusok közötti átjárások jelenjenek meg a zeneműben, aminek a hangszerelését Kiss Gáborra bízták.

Cseke Péter, Lezsák Sándor, Zsuffa Tünde,,Szikora Róbert, Pataki András, a musical producere és Dolhai Attila színész, énekes (b-j) a musical sajtótájékoztatóján a D50 Rendezvényközpontban 2021. november 8-án.
photo_camera Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

A musicalben többek között Dolhai Attila lép színpadra, a további szerepekre pedig november második felében szerveznek válogatást.

Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója, a musical rendezője azt mondta: olyan fiatal tehetséges művészeket válogatnak a szerepekre, akik maguk is példaképek. A produkció díszletét Szendrényi Éva, jelmezeit Berzsenyi Krisztina tervezi. A díszlet és a jelmezek a 1200-as évek elejét idézik meg, ehhez kapcsolódik a „nagyon mai zene”.

Pataki András, a musical producere azt mondta, a tervek szerint az előadás létrejöttét és turnéját az Emberi Erőforrások Minisztériuma több mint 156 millió forinttal, a Miniszterelnökség pedig 310 millió forinttal támogatja. A produkció két fővédnöke Kásler Miklós miniszter és Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.