4500 covidos van kórházban, megindultak az emberek a harmadik oltásért

járvány
2021 november 09., 08:32
comments 1

4500 fölé nőtt a kórházban ápolt covid-betegek száma, továbbra is meredekebb a növekedés az egy évvel ezelőttinél. 452-en vannak lélegeztetőgépen.

link Forrás
link Forrás

Halálozás szempontjából pont úgy állunk, mint a második hullámnak ugyanebben a szakaszában. Az elmúlt héten naponta átlagosan 86-an haltak meg, ez így volt tavaly november elején is. (Arról, hogy miért lehet ilyen súlyos megint a kórházi és halálozási helyzet, ebben a cikkben írtunk hosszabban.)

link Forrás

Egyre magasabb a teszteken belül a pozitívak aránya, majdnem minden negyedik minta fertőzött. Ez a járvány erős terjedését jelzi. A megyei adatok szerint Jász-Nagykun, Békés és Csongrád-Csanád megyében regisztrálják most a legtöbb fertőzöttet lakosságarányosan.

link Forrás

Talán a romló adatok is közrejátszanak abban, hogy valamelyest növekszik az oltások száma. Ez egyértelműen látszik a harmadik dózisoknál, az elmúlt héten 25 ezren kapták meg naponta, míg korábban tartósan 10-15 ezren. Persze nem csak az emberek elszántságán múlik a dolog, hiszen mindenkinek muszáj kivárnia, míg eltelik négy hónap a második oltás után.

Szerencsére az első adagért is többen jelentkeznek most, a napi átlag meghaladja a háromezret, pedig régóta nem mozdult el kétezer környékéről. Ez jelezheti az oltási hajlandóság növekedését, de a kötelező oltásnak talán még kevés hatása lehet. Egyelőre kevés munkahelyről hallani, ahol elrendelték volna, és bár az állami szektor nagy részében előírták, messze még a decemberi határidő.

link Forrás
link Forrás

Részletes adatok, trendek a 444 járványoldalán.

Címlapkép: A Szent János Kórház épülete. ATTILA KISBENEDEK/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.