Kocsis-Cake Oliviot beengedték Mészáros Fertő-tavi építkezésére

környezetvédelem
2021 november 09., 17:39

A Fertő tavon zajló beruházás területére nem engednek be senkit a beruházó cég dolgozóin és a soproni propagandamédián kívül. Amikor áprilisban ott jártam, akkor is csak trükkel sikerült felvételeket készíteni a munkálatokról. Kocsis-Cake Olivionak, a Párbeszéd országgyűlési képviselőjének most sikerült bejutnia. A parlament tagjainak ugyanis jogukban áll megtekinteniük az állami beruházásokat. Kocsis-Cake magával vitte Jakál Adriennt, a Párbeszéd soproni közgyűlési képviselőjét, magát a beruházást pedig Kárpáti Béla, a munkákért felelős Sopron-Fertő Zrt. vezetője mutatta meg nekik.

Munkagépek a Fertő tónál.
photo_camera A Fertő tó még júniusban. Fotó: Pap Martin

A képviselő ezzel máris messzebbre jutott, mint a sajtó, Kárpáti ugyanis sem a 444-nek, sem más újságnak nem nyilatkozott az elmúlt időszakban a Fertő parton zajló munkákat ért kritikáról. Azért ebben a találkozóban sem volt sok köszönet.

A látogatást felvette a Párbeszéd videósa, hogy egy vágott, közérthető anyagban bemutassák, mire jutottak, ám Kárpáti a találkozó után letiltotta a videó felhasználását azzal, hogy „a Fertő Part fejlesztés bejárása során Vezérigazgató Úr által elmondottak kizárólag az információk pontos, írásbeli visszaidézésére szolgálnak, az általa elmondottakat megvágva, szinkronszerűen nem használhatják fel.”

Kocsis-Cake ezért a teljes, vágatlan videót feltette a Youtube-ra. Én is mindjárt linkelem ennek megfelelően az egészet, de a hangnem, ahogy egy közpénzből működő állami cég vezetője az őt ellenőrizni hivatott országgyűlési képviselővel beszél, mindenképp megsüvegelendő. Nekem is voltak már keményebb beszélgetéseim kamera előtt országgyűlési képviselőkkel, a Kárpáti által bemutatott, kicsit arrogáns, kicsit kioktató tónus azonban teljesen új szint. Úgyhogy ebből mégis mutatnék egy rövidebb részletet:

link Forrás

A fenti részletben egyébként épp az egyik leglényegesebb kérdést tárgyalják. Azt, hogy miért épül egy 100 szobás szálloda közvetlenül a tópartra. Erre Kárpáti elmondja, hogy a területen kialakítandó ökocentrum olyan nagy lesz, hogy csak a parton jutott hely a hotelnek.

Arra azonban nem kapunk választ, hogy eleve mi szükség van egy nemzeti parkban egy ekkora szállodára.És akkor íme, a nagyjából másfél órás videó arról, ahogy a Párbeszéd képviselője megpróbálja megtudni, mi történik pontosan a Fertő partján, amiért még az UNESCO világörökségi címet is megéri kockáztatni.

link Forrás

Áprilisban ebben a videóban mutattuk be, hogyan bontatták el az itt álló cölöpházakat a saját tulajdonosaikkal, hogy Mészáros Lőrinc cége egy hotelt építhessen a helyükre.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.