KSH: októberben 6,5 százalékkal nőttek az árak

gazdaság
2021 november 09., 08:28
comments 2

Idén októberben átlagosan 6,5 százalékkal nőttek az árak a tavaly októberiekhez képest. Az elmúlt egy évben az üzemanyagok, a szeszes italok és a dohányáruk ára emelkedett jelentősen, a fogyasztói árak pedig egy hónap alatt átlagosan 1,1 százalékkal nőttek, mindez az MTI szerint a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből derül ki.

A Portfolio szerint kilenc éve nem mértek ilyern magas inflációt Magyarországon, 2008 óta csak egyszer, 2012 szeptemberében láttunk a mainál magasabb inflációs számot (6,6%), a jövő hónapban várhatóan ez a rekord is megdől.

Tavaly októberhez képest

  • az élelmiszerek ára 5,2 százalékkal nőtt: az étolajé 30,4, a margariné 18,8, a liszté 12,5, a munkahelyi étkezésé 10,1, a baromfihúsé 9,3, a péksüteményeké 8,4, a kenyéré 8,1, a büféáruké és az éttermi étkezésé pedig 7,9 százalékkal emelkedett.
  • Egy év alatt az üzemanyagok 30,7 százalékkal, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 13,9 százalékkal lett magasabb, a szeszes italok, dohányáruk átlagosan 11,3 százalékkal drágultak.
  • A tartós fogyasztási cikkekért most 5,4 százalékkal, ezen belül a konyha- és egyéb bútorokért 12,7, a szobabútorokért 12,5, az ékszerekért 10,8, az új autókért 6,9 százalékkal kell többet fizetni, mint 2020 októberében.
  • A szolgáltatások díja 3,7 százalékkal emelkedett, ezen belül a lakásjavítás és -karbantartás 13,8, az autójavítás és -karbantartás 8,4 százalékkal került többe.

Az egy hónappal ezelőtti, vagyis szeptemberi árakhoz képest az élelmiszerek ára 0,7 százalékkal lett magasabb, a benzin ára pedig 7,3 százalékkal nőtt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.