Visszatért a Földre négy űrhajósával és elromlott vécéjével a Crew Dragon

űr
2021 november 09., 05:34
comments 4

Biztonságban visszatért a Földre hétfő éjszaka négy asztronautával a fedélzetén a Crew Dragon Endeavour űrhajó leszállóegysége. Az űrkapszula ejtőernyővel ereszkedett le az Atlanti-óceán vizére Florida partjainál helyi idő szerint éjszaka fél tizenegykor. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA élőben közvetítette a visszatérést. Az űrhajósok pelenkában jöttek vissza, miután elromlott a SpaceX kapszulájának mosdója.

photo_camera Fotó: AUBREY GEMIGNANI/AFP

A francia Thomas Pesquet, a japán Hoside Akihiko, illetve az amerikai Shanem Kimbrough és Megan McArthur 199 napot töltöttek az űrben, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén, ami rekordot jelent az amerikai űrhajózás történetében. A hazatérés nyolc órát vett igénybe.

Az eredeti tervek szerint az Elon Musk SpaceX vállalata által fejlesztett űrhajónak vasárnap kellett volna leválnia az ISS-ről, de a floridai partoknál uralkodó rossz időjárás miatt a visszatérést egy nappal elhalasztották. Még mielőtt elindult volna a Föld felé, az űrkapszula másfél órán át keringett az ISS körül, hogy az asztronauták fényképeket készíthessenek az űrbázisról. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.