Pelenkában térnek vissza a Földre a SpaceX űrhajósai

2021 november 7., vasárnap 10:09
3

Vasárnap landol a SpaceX kapszulája, fedélzetén négy űrhajóssal, akik április óta tartózkodnak a Nemzetközi Űrállomáson.

Az elmúlt hat hónap is tele volt kihívásokkal: több űrsétát tettek, megjavították kívülről az elektronikai hálózatot, menedzselték az orosz dokkolás során fellépő komplikációkat, amelyek megpörgették az űrállomást, és vendégül láttak egy orosz filmes stábot is.

A négy asztronauta, Mark Vande Hei, Shane Kimbrough, Akihiko Hoshide és Megan McArthur pénteki képe az általuk termesztett chili paprikával Fotó: NASA

Legutóbbi sajtótájékoztatójukon Megan McArthur, a NASA űrhajósa beszélt a sok kis megoldandó problémáról, köztük arról, hogy már megint elromlott a vécé, és ezért a hazaúton pelenkát kell feltenniük. Az amerikai űrügynökséggel partnerségre lépő, Elon Musk vezette SpaceX-nek korábban is meggyűlt a baja a szivárgásokkal, a nagy elsőzés, vagyis az amatőröket szállító magánmisszió során is előfordult, hogy vizelet és ürülék ömlött szét az űrhajóban. McArthur szerint most „nem optimális” a helyzet, de kezelhető.

Az űrhajósok arról is beszámoltak, hogy sikerrel nevelgették fel a világűr első chili paprikáját, amelyet el is fogyasztottak tacóban - az erősségéről és hatásáról megoszlottak a vélemények. (AP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt