Az MSZP a külügyi bizottságot is összehívná a Pegasus miatt

belföld
2021 november 10., 09:27

„Kósa Lajostól megtudhattuk, hogy a magyar állam rendelkezik azzal a Pegasus-kémszoftverrel, amellyel többek között újságírókat is megfigyeltek. Azonban a Honvédelmi és rendészeti bizottság fideszes elnökének beismerése után egymásnak ellentmondó információk jelentek meg arról, hogy melyik szervezet szerezte be a megfigyelőprogramot” - áll az MSZP MTI-nek elküldött közleményében.

Kósa Lajos a honvédelmi és rendészeti bizottság elnökeként csütörtökön ismerte be elsőként, hogy egy állami szerv szerezte be a Pegasus nevű, mobiltelefonra telepíthető izraeli kémfegyvert.

Ezt kormányzati szereplők a botrány nyári kirobbanása óta tagadták. Kósa azt mondta, a Belügyminisztérium volt a beszerző, a különböző parlamenti bizottságok ellenzéki tagjai azonban kételkednek ebben. A mai MSZP-s közlemény szerint ezért Mesterházy Attila, a külügyi bizottság alelnökeként kezdeményezi, hogy a testület hallgassa meg zárt ülés keretében az Információs Hivatal főigazgatóját azzal kapcsolatban, hogy milyen szerepet játszott a szervezet vagy annak korábbi vezetője, Czukor József a Pegasus-kémszoftver beszerzésében. Czukor volt az aki épp akkor tárgyalt Izraelben, amikor a kémfegyver Magyarországra kerülhetett.

(Borítókép: GERGELY BESENYEI / AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.