Elítélték a három embert, akik tavaly a 28-as villamoson belekötöttek egy férfiba, majd agyonszúrták

2021 november 10., szerda 15:28
4

A Fővárosi Törvényszék ítéletet hozott a 28-as villamoson 2020. április 3-án történt emberölés ügyében. Az elítéltek az áldozat kiskutyáját akarták simogatni, közben gúnyolódtak rajta, és amikor a kutya gazdája szólt, hogy a járványügyi szabályokra is figyelemmel tartsák magukat távol, az egyikük kést rántott.

  1. Az I. rendű vádlottat mint tettest a feltételes szabadságra bocsátás lehetősége nélkül 20 év fegyházbüntetésre ítélték.
  2. A II. rendű vádlottra pedig, aki bűnsegéd volt, 8 év 6 hónap börtönbüntetést szabtak ki első fokon.
  3. A harmadik társuk, egy nő 4 évi próbaidőre felfüggesztve 2 év börtönbüntetést kapott bűnpártolásért.

9,5 centis késsel szúrták agyon

Az ítélet szerint a vádlottak, akik a VIII. kerületben hajléktalanként éltek, 2020. április 3-án este 21 óra körül felszálltak a Kőbányai úton a 28-as villamosra, ahol egyből belekötöttek a sértettbe és a barátjába, akikkel egy kistermetű kutya is utazott.

Az I. rendű vádlott előbb a kutyát piszkálta, majd leköpte a sértettet és dulakodni kezdett vele, autűm elővett egy 9,5 centis pengehosszúságú kést, amivel szíven szúrta a sértettet.

A sértett barátja próbált a férfi segítségére sietni, de ezt a II. rendű vádlott úgy akadályozta meg, hogy megütötte őt.

A 26 éves sértett rövid időn belül a helyszínen életét vesztette, az életét a gyorsan kiérkező mentők sem tudták megmenteni.

A vádlottak a helyszínről elmenekültek, de nem sokkal később a rendőrök a környéken elfogták őket.

Bűnügyi helyszínelők dolgoznak 2020. április 3-án éjszaka Budapesten, az Orczy térnél, ahol megöltek egy férfit. Fotó: Mihádák Zoltán/MTI/MTVA

Hazugsággal védekeztek

A bíróság a háromnapos tárgyaláson tanúkat és szakértőket hallgatott meg.

A lefolytatott bizonyítás eredményeként elvetette az I. rendű vádlott védekezését, ami szerint a sértettnél is volt egy kés, és a villamos fékezésének hatására a sértett véletlenül esett bele a vádlott késébe.

A II. rendű vádlott védekezése, hogy ő nem észlelte az I. rendű cselekményét, szintén elvetésre került a bíróság által, mivel a védekezését a III. rendű vádlott beismerő és társaira is terhelő vallomása mellett az egyéb bizonyítékok is egyértelműen cáfolták.

A bíróság elvetette azt a védekezést is, hogy az I. rendű vádlott nem direkt, hanem gondatlanul okozott sérülést, és azt állapította meg, hogy a szúrás pillanatában a vádlott felismerte annak reális lehetőségét, hogy a magatartása alkalmas a sértett életének kioltására, és ebbe – ha azt nem is kívánta, de – belenyugodott.

Sokszorosan büntetettek voltak

A bíróság nyomatékosan értékelte a büntetés kiszabása körében az I. és II. rendű vádlottak sokszorosan büntetett előéletét, azt, hogy az I. rendű vádlott feltételes próbaidő alatt követte el a cselekményt, továbbá az elkövetés módját, miszerint egy közforgalmú tömegközlekedési eszközön minden indok nélkül kötöttek bele az utasokba, és bántalmazták a sértettet és barátját.

Az ítélettel szemben az ügyész az I. és II. rendű vádlott vonatkozásában súlyosításért, hosszabb tartamú büntetés kiszabása érdekében, míg az I. és II. rendű vádlottak és védőik felmentésért, eltérő minősítésért, részben pedig enyhítésért jelentettek be fellebbezést. A III. rendű vádlott és védője három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslat bejelentésére. A bíróság az I. és II. rendű vádlott letartóztatását az ítélet kihirdetése után fenntartotta. A fellebbezésről a Fővárosi Ítélőtábla dönt. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt