A finn munkavállalók akár kollégáik fizetését is megismerhetnék

külföld
2021 november 11., 09:23
comments 5

A finn kormány lehetővé tenné a munkavállalók számára, hogy ha úgy érzik, diszkriminálják őket, akkor megismerjék a kollégáik fizetését. Ezt egy olyan törvénycsomag részeként képzelik, ami a férfi-női bérszakadékot próbálná mérsékelni.

photo_camera A bátor lány szobra New Yorkban - 2019-ben állították fel a Wall Street bikájával szemben, hogy felhívják a figyelmet a nemek közti fizetéskülönbségekre
Fotó: VOLKAN FURUNCU/Anadolu Agency

A javaslatot a szakszervezetek és a munkáltatók is bírálják. Előbbiek azért, mert még nagyobb transzparenciát szeretnének, utóbbiak pedig azért, mert munkahelyi konfliktusoktól tartanak.

Az egyenlőségügyi miniszter azt mondta, még a 2023-as választások előtt elfogadnák a törvényt. Az OECD adatai szerint Finnországban 17 százalékos a bérszakadék (Magyarországon 13, az uniós átlag 11). (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.