Koronavírus-számok Magyarországon 10/19/2022
Elhunytak + 118 Σ 47,798
Kórházban - 103 Σ 1,597
Fertőzöttek + 11,947 Σ 2,132,490
Tesztek 0 Σ 11,394,556
Oltottak 0 Σ 6,418,810
A legújabb trendek

Az adatvédelmi hatóság közölte, hogy ki kell adni a települési fertőzöttségi adatokat a polgármestereknek

járvány
2021 november 11., 17:54

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) közleményt adott ki, amiben az áll:

„A Hatóság álláspontja szerint a települési fertőzöttségi adatok megismeréséhez fűződő közérdek jelentős, a számok ismerete szükséges mind a polgármestereknek, mind pedig a lakosságnak ahhoz, hogy a járvány elleni védekezésüket illetően megalapozott döntéseket tudjanak hozni.”

Azt írták, a hatósághoz érkezett bejelentésekre és a sajtóhírekre tekintettel szükséges a települési fertőzöttségi adatokra vonatkozó, korábbi vizsgálataiban tett állásfoglalásaira újra felhívni az adatkezelők és a nyilvánosság figyelmét.

photo_camera Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára és Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs online sajtótájékoztatója után 2020. június 17-én. Fotó: Botár Gergely/MTI/MTVA

Egy településre vonatkozóan a koronavírus-fertőzöttek száma a Nemzeti Népegészségügyi Központ által működtetett Országos Szakrendszeri Információs Rendszer Járványügyi Szakrendszeréből (a továbbiakban: OSZIR) kinyerhető közérdekű adat. Az OSZIR ugyanis tartalmazza a covidosokról többek között a megbetegedés kezdetét, helyét, az ápolás helyét, a bejelentett betegséget és járványügyi megnevezést, a szakmai laboratóriumi diagnózist és az eredmény minősítését. A NAIH ezért felszólította az illetékes kormányhivatalt, hogy adja ki az adatigénylőnek a település fertőzöttjeinek számát a megjelölt időszakban.

A NAIH egy másik vizsgálatban felhívta egy kormányhivatal figyelmét arra, hogy a polgármesterek egy közösséget képviselnek, a közösség felé tájékoztatási kötelezettség terheli őket az Infotv. 32. §-a alapján: „A közfeladatot ellátó szerv a feladatkörébe tartozó ügyekben (…) köteles elősegíteni és biztosítani a közvélemény pontos és gyors tájékoztatását.” Ezért a polgármesterek adatigénylésének prioritást kell élveznie, és azt az Infotv. által előírt 15 napon belül meg kell válaszolni.

A járványügyi helyzet gyors változása miatt a fertőzöttségi adatok hamar irrelevánssá válnak a közvéleménynek, ezért az időszerűségük, aktualitásuk különösen fontos – írja a NAIH.

A közlemény szerint az adatok nyilvánosságát csak akkor korlátozhatják, ha a korlátozó szerv részletesen és pontosan megindokolja, milyen folyamatban lévő eljárásban meghozandó döntés megalapozását szolgálja a kiadni kért adat, és az adat kiadása mennyiben befolyásolja a szóban forgó döntés meghozatalát. A közérdekű adat megismerésére irányuló igény teljesítése kizárólag abban az esetben tagadható meg, ha a megtagadás alapjául szolgáló közérdek nagyobb súlyú a közérdekű adat megismerésére irányuló igény teljesítéséhez fűződő közérdeknél – írták.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt