Orbán nagyobb és közvetlen pénzügyi támogatást kér Brüsszeltől Ankarának

eu
2021 november 11., 20:41
comments 3

Európának a migrációval szemben olyan szövetségesekre van szüksége, amik minél tágabbra tudják vonni a védelmi gyűrűjét, ha ez nincs, Európa összeroppan, és ilyen védelmigyűrű-szerepe van Törökországnak is – mondta Orbán Viktor Ankarában.

A kormányfő azután beszélt erről, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnökkel tárgyalt a Magyar-Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács 5. ülésén.

Orbán a megbeszélés utáni közös sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Magyarország nagyobb és közvetlen pénzügyi támogatást kér Brüsszeltől Ankara számára a migrációval való küzdelemben, és az EU-nak a Törökország déli és keleti határán kiépülő falak építését meg Észak-Szíria stabilitásának megteremtését is támogatnia kell. Azt mondta, Európát három irányból fenyegeti a migráció: a Földközi-tenger, a Nyugat-Balkán, valamint Fehéroroszország felől.

Orbán beszámolt arról is, hogy Törökország 50 határőrt küld Magyarországra a magyar határ védelmére.

Budapest számára geopolitikai szempontból fontos, hogy Berlin és Moszkva mellett Ankarával is baráti, stratégiai szövetséget ápoljon – mondta.

Recep Tayyip Erdogan török elnök (b) fogadja Orbánt (takarásban, b) és a magyar delegáció tagjaként érkező Szijjártó Pétert (k) és Pintér Sándort (j) Ankarában november 11-én.
photo_camera Recep Tayyip Erdogan török elnök (b) fogadja Orbánt (takarásban, b) és a magyar delegáció tagjaként érkező Szijjártó Pétert (k) és Pintér Sándort (j) Ankarában november 11-én. Fotó: Benko Vivien Cher/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

Szerinte a migráció mellett három másik nagy válság is fenyegeti Európát: egy egészségügyi, egy gazdasági és az energiaellátást érintő válság.

Orbán elmondta, hogy Magyarország és Törökország között a kétoldalú kereskedelmi kapcsolat a pandémia alatt nemhogy visszaesett, hanem több mint 30 százalékkal nőtt, megközelítve a 4 milliárd dollárt. Felidézte azt is, hogy a válság elején, amikor a védekezés legalapvetőbb eszközei, például maszkok sem álltak rendelkezésre, Ankara alapanyagot szállított Magyarországra, elősegítve a hazai gyártást.

A gazdasági válságról azt mondta, a magyar kormány úgy döntött, hogy beruházásokkal küzdi le a válságot, amihez külföldi beruházók kellenek, és óriási sikernek tartja, hogy a világ egyik legnagyobb csomagolóanyag-ipari cége minden idők legnagyobb magyar-török beruházását, egy 70 milliárd forint értékű gyárépítést valósít meg Kaposvár mellett.

Elmondta azt is, hogy folytatják a nukleáris energiával történő együttműködést tudományos, kutatási és képzési területen. Magyarország megnövelte a török diákoknak nyújtott ösztöndíjas helyek számát 150-ről 200-ra, ennek a kontingensnek egy része kifejezetten nukleáris tanulmányokat folytató diákok számára lesz elérhető – mondta.

Orbán elmondta, hogy az üzemanyagárak olyan mértékben nőttek meg és úgy húzzák magukkal az inflációt, hogy a kormánynak itt lépéseket kellett tennie, ezért úgy döntöttek, hogy 480 forinton a benzint és a dízel üzemanyagot is maximálják.

„Három hónapra hoztuk ezt a döntést, február végén fogjuk újra értékelni a helyzetet. Ez megterhelő a nagy energiacégeknek, akiknek a profitjuk egy részéről most le kell mondaniuk, de annak érdekében, hogy a magyar gazdaság fejlődhessen és a magyar családok biztonságban legyenek, ezt a lépést meg kellett tenni” – mondta.

Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan a stratégiai tanács ülése előtt közösen ültette el a magyar-török barátság fáját az ankarai elnöki palota kertjében.

A magyar kormány tagjai a megbeszélésék után kilenc együttműködésről írták alá egyezményt, köztük katonai, tudományos, ipari, kulturális, technológiai, turisztikai területen, valamint a sportra és az ifjúsági életre vonatkozóan.

Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója a TRT török állami médiaszolgatóval és az Anadolu török állami hírügynökséggel írt alá megállapodást. Papp azt mondta, hosszú évekre tekint vissza a magyar és a török közmédia együttműködése, ezt szeretnék kibővíteni közös műsorgyártással és a hírügynökségek szélesebb együttműködésével.

A magyar küldöttség a látogatáson 101 olyan ókori műtárgyat szolgáltatott vissza Törökországnak, amit a magyar hatóságok 2016-ban foglaltak le a magyar határon.

A Magyar-Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács 2013-ban jött létre.
Pénteken Orbán Viktor a Türk Nyelvű Államok Tanácsának csúcstalálkozóján tárgyal partnereivel Isztambulban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.