Összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsát a lengyel határon kialakult menekültválság miatt

külföld
2021 november 11., 07:44

Csütörtökön rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa, a téma a lengyel határon a héten kialakult menekültválság lesz. A lengyel-belarusz határon hétfő óta feszült a helyzet, ekkora érte el a gyorstelepítésű drótakadályokkal lezárt határszakaszt több ezer, többnyire afgán és szíriai menekült, akik előzőleg a Belarusz és a közel-keleti térség között rendszeresen közlekedő repülőjáratokkal érkeztek Minszkbe, hogy aztán a belarusz hatóságok gondosan a lengyel határhoz tereljék őket, ahol még azt is katonákkal akadályozzák, hogy adott esetben távozhassanak onnan.

Lengyel katonák néznek farkasszemet a belarusz-lengyel határ túloldalán összegyűlt menekültekkel.
photo_camera Lengyel katonák néznek farkasszemet a belarusz-lengyel határ túloldalán összegyűlt menekültekkel. Fotó: LEONID SHCHEGLOV/AFP

Az ENSZ BT ülését Észtország, Írország és Franciaország kezdeményezésére hívták össze. Ezt leginkább szimbolikus gesztusként lehet értékelni: az ENSZ BT állandó, így vétójoggal bíró tagja Oroszország, Lukasenka belarusz elnök közeli szövetségese, tehát borítékolható, hogy bármilyen érdemi intézkedést meg fognak akadályozni.

Lukasenka elnök hónapok óta fegyverként használja a menekülteket, akik a nehezen indokolható okból fenntartott közvetlen kereskedelmi repülőjáratokkal érkezhetnek országába. Lukasenka tavaly csalással nyerte meg újra a belarusz elnökválasztást, majd brutálisan leverte a nyilvánvaló csalás miatt kirobbanó tiltakozásokat. Mivel a környező EU-tagállamok mind határozottan kiálltak a belarusz ellenzék mellett, a menekülteket kvázi bosszúból, illetve nyomásgyakorlás szándékával terelik a belarusz hatóságok a lengyel, illetve a litván és a lett határ felé, ahol emiatt mindhárom ország fizikai határzárat volt kénytelen létesíteni.

Ez a folyamat ugyan már hónapok óta tart, de a héten vált igazán kritikussá a helyzet, amikor több ezer menekültet tereltek a lengyel határhoz, melynek másik oldalán tízezernél is több rendőrt és katonát sorakoztattak fel, hogy megakadályozzák a belépésüket. Mivel közben arrafelé igen hidegre fordult az idő, a helyzet már humanitárius katasztrófával fenyeget - az elmúlt hetekben már tíz menekült fagyott halálra a térségben. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.