Szabadulnak a Mol-részvényektől a benzinár befagyasztása után

2021 november 11., csütörtök 10:46
6

Érzékenyen reagált a Mol részvénye a benzinár befagyasztásának hírére. Jelenleg 2,6 százalékos a mínusz, de volt már 6,35 százalékos is, írja a Portfolio. A BUX index is lefordult, 0,7 százalékos a mínusz, a bejelentés előtt még 0,6 százalékos pluszban volt. Jelenleg a Mol a BUX második legforgalmasabb papírja.

A kormány döntése értelmében november 15-től legfeljebb 480 forint lehet egy liter 95-ös benzin. Most 506 forint az átlagár.

A tervek szerint az árkorlátozás három hónapig lesz érvényben, utána felülvizsgálják.

A benzin ára hónapok óta folyamatosan emelkedik. Ezt részben a világpiaci körülmények indokolják, a koronavírus-járvány miatti leállást követő globális gazdasági újraindulással nagyon megnövekedett a kereslet gyakorlatilag minden nyersanyag, így az energiahordozók iránt is. A magyar üzemanyagárakra azonban a forint árfolyama is jelentős hatással van, így fordulhatott elő, hogy már júliusban kilencéves rekordon volt a benzinár, pedig akkor a kőolaj ára éppen esett, de a forint gyengülését ez nem tudta ellensúlyozni.

Júliusban amúgy 453 forint volt a 95-ös benzin, és 447 forint a gázolaj literenkénti ára. Októberre már bőven meghaladta ezt az árszint, a hónap végére a 95-ös benzin ára is 500 forint fölé szökött, a gázolajé ekkor már 512 forint volt.

Az emelkedő üzemanyagár természetesen politikai témává vált, az ellenzéki politikusok a kormány beavatkozását - leginkább a jövedéki adó ideiglenes mérséklését vagy elengedését - követelték. A kormány eredeti reakciójában inkább csak felelősöket keresett, és meg is találta Medgyessy Péter 17 évvel ezelőtt regnáló kormányában.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt