Csak a moszkvai régióban félmillió hamis oltottsági igazolást adtak el bűnözők

2021 november 12., péntek 10:40
7

Hamis oltottsági igazolványt készíttető orosz állampolgárok személyes adataiból álló adatbázisok lepték el az orosz feketepiacot - írja a Komerszant. Az orosz lap újságírója meg is talált egy konkrét eladót, aki 38 ezer forintnak megfelelő dollárért adott volna el neki egy 1000 soros adatbázist. Ebben az érintettek neve, lakcíme, TAJ-száma, és útlevéladatai mellett a hamis igazolás kiváltásának dátuma is szerepelt.

Jevgenyij Antipov programozó-blogger azt nyilatkozta, hogy a legnagyobb ilyen adatbázis, amivel találkozott, 500 ezer ember adatait tartalmazta, csak a Moszkva környéki régióból. Ebből egy ember adatai 30-40 rubelbe, vagyis 130-180 forintba kerülnek.

A Komerszant cikke szerint jó esély van arra, hogy az adatbázisokat maguk az azokat, illetve a hamis igazolásokat készítő bűnözők árulják. Ezek önmagukban adatként is értékesek, de a lapnak nyilatkozó szakértők szerint várható, hogy a vásárlók egy része zsarolásra fogja használni ezeket. Az oltottsági meghamisításáért az orosz törvények szerint ugyanis egy évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható.
Asot Hovanaszjan, a DLBI nevű adatbiztonsági cég vezetője szerint az ilyen zsarolás a közeljövőben aranybánya lehet a bűnözőknek, mivel a kormányzat éppen a hamisított QR-kódokkal való visszaélés büntetési tételének szigorítására készül.

A jelenség persze nem korlátozódik a fővárosra és környékére. Az árak viszont nem mindenhol magasak: egy szevasztopoli eladó eddig 9 ezer igazolást értékesített darabonként 1500 rubelért, vagyis 6700 forintért.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt