Kásler 12 ezer ágyat szabadíttatott fel a kórházakban, de az elmúlt hetek növekedési ütemével ezek hamar megtelnének

járvány
2021 november 12., 14:26
comments 4

Kásler Miklós szerdán utasítást adott a kórházaknak, hogy a durvuló negyedik hullám miatt mekkora kapacitást szabadítsanak fel a covidos betegeknek. Megyénként a Covid-ellátást biztosító kórházak ágyszámának összesen 20 százalékát kell felszabadítani. (A rendelkezésről író Kunetz Zsombor szerint a tényleges kórházi ágyszám a rendeletben lévőnél jóval alacsonyabb, ezért az ágyfelszabadítás is nagyobb mértékű lehet a 20 százaléknál.)

Kásler utasítása összesen 12 093 ágyat szabadít fel, minden 10.-nek intenzívesnek kell lennie. A miniszter még azt is előírta, hogy a súlyos betegeket ellátó Covid intenzív osztályokon 20 ágyanként legyen egy szakorvos és egy nem szakorvos, valamint négy ágyanként egy ápoló. Kunetz arra hívta fel a figyelmet, hogy már nem is szakápolók, csak ápolók jelenlétét írja elő a miniszter. A Kásler által meghatározott létszám egyébként rosszabb, mint amit az intenzív osztályok minimum feltételeként szab meg egy 2003-as miniszteri rendelet, ami 3 betegre ír elő egy szakorvost, vagy szakorvosjelöltet, míg a nemzetközi standard teteje szakápolóból két betegre egy szakápoló. A békeidős szabályokat már többször is felülírta a covid, de minél kevesebb szakorvos és szakápoló jut az intenzíven egy betegre, annál jobban romlanak a betegek túlélési esélyei.

Az intenzív osztályokra tavaly szeptember óta amúgy is óriási teher hárul, a tavaszi járványullámban áprilisban a száz százalékot is meghaladta kihasználtságuk, ebben a két hónapban még a lélegeztetésre szorulók száma is megközelítette a teljes ágykapacitást. Ez szintén rontja az intenzívre kerülők túlélési esélyeit.

A Magyar Hang arra hívta fel a figyelmet, hogy a miniszteri utasítás fontos pontja, hogy az egészségügyi szolgáltatók újranyitásával kapcsolatos, májusban hozott rendelkezéseket visszavonta a miniszter. Ennek értelmében november 15-től az azonnali egészségügyi ellátást nem igénylő beavatkozásokat el kell halasztani, illetve ismét leállnak a szűrővizsgálatok. Erről Ficzere Andrea, a Kórházszövetség elnöke azt nyilatkozta az Infórádiónak, hogy ha belefér a covid-betegek ellátásán felül az adott elektív ellátás, akkor azt megcsinálják.

„Első lépésben azokat a műtéteket fogjuk elhalasztani, ha el kell halasztani, amelyek anesztéziát igényelnek, tehát például egy szemészeti beavatkozásnál, ahol ugye nincs aneszteziológus szakorvos a műtőben, egyelőre nem kell megszorító intézkedéseket hoznunk, hiszen ezek a betegek jelenleg elláthatók. Később meglátjuk, hogy a műtők száma, az intenzív osztályok ágyszáma, illetve a normál aktív ágyak száma mit tesz lehetővé” – mondta a Kórházszövetség elnöke.

A célok között továbbra is az szerepel, hogy daganatos beteg ne maradjon ellátatlanul. A daganatos betegek és minden olyan beteg, aki sürgősségi ellátást igényel, megkülönböztetetten kap ellátást, őket nem várakoztatják, hanem az adott intézmény lehetőségeitől függően a létező leghamarabbi időpontban, a Covid-ellátástól függetlenül próbálják meggyógyítani.

Egyelőre a kórházban lévők száma hajszálra annyi, mint tavaly ilyenkor a második hullámban, azzal a különbséggel, hogy akkor egy héttel hamarabb kezdett el emelkedni a kórházban lévő covidosok száma. A dátumot 7 nappal eltolva így néz ki a tavalyi és az idei görbe.

link Forrás

Tavaly erről a szintről 8 045-re emelkedett a kórházban lévők száma, de úgy, hogy komoly szigorítások, bezárások és éjszakai kijárási tilalom volt ez alatt az időszak alatt.

Most ilyen nincs, lényegében kizárólag az oltásokban bízik egyelőre a kormány. Hogy eddig ennek a hatása miért nem látszódik a görbén, azt csak tippelni lehet, az biztos, hogy a delta variáns sokkal fertőzőbb, magas, 40 százalékos az oltatlanok aránya, és sokaknak megkophatott a fél évnél régebben megkapott oltása.

Ugyanez látszódik a lélegeztetőn lévőknél is.

link Forrás

A Kásler által előírt összesen 12 093 ágy soknak tűnik, hiszen jelenleg 5 147 covid-fertőzött van kórházban. Drámai viszont a növekedés. Ha a pénteki adatokat nézzük: három héttel ezelőtt 54 százalékkal, két hete 73 százalékkal, egy hete 70 százalékkal, most 42 százalékkal nőtt az otthoninál komolyabb ellátást igénylők száma.

link Forrás

Nem tudjuk, hogyan alakul majd a kórházi kezelésre szorulók száma a következő időszakban, a 60 százalékos oltottságnak azért előbb-utóbb nyomot kell hagynia a görbén.

Hogy milyen hihetetlenül magas volt a kórházban ápoltak növekedési üteme az elmúlt időszakban, és milyen fontos lenne azt radikálisan csökkenteni, arról egy pár számítás.

  • Ha az előző két hét 70 százalékos ütemével számolunk, akkor 11 napon belül telne meg a Kásler által most előírt covid-kapacitás.
  • De ha a mostani 42 százalékot vesszük alapul heti növekedésnek, még úgy is 17 nap múlva megtelne a 12 093 ágy.
  • Ha sikerülne 20 százalékosra csökkenteni a heti növekedést, akkor 32 nap múlva kellene növelni a covid-kapacitást, az egészségügy többi feladatának a terhére.

Minden további csökkenés javít a helyzeten.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.