Több nyugati ország is azzal vádolja a fehérorosz vezetést, hogy ők szervezték a lengyel határnál kialakult válságot

külföld
2021 november 12., 05:12
comments 1

Közös közleményben szólította fel csütörtökön Fehéroroszországot az Egyesült Államok és több európai ország, hogy vessen véget a fehérorosz-lengyel határnál kialakult migrációs válságnak.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülését követően közzétett felhívásban az aláíró országok - az Egyesült Államok mellett Nagy-Britannia, Észtország, Franciaország, Írország, Norvégia és Albánia - egyúttal azt vetik a fehérorosz vezetés szemére, hogy a menedékkérőket saját politikai céljaira használja fel, nem törődve a határon feltorlódott emberek életével és egészségével.

Fehéroroszország korábban már visszautasította a vádakat, melyek szerint az ottani vezetés szervezte volna a határ menti válságot, és a nyugatra irányuló gázszállítások akadályozásával fenyegetett, ha a válság miatt a nyugati országok újabb szankciókat rónak ki Fehéroroszországra.

A közlemény szerint Minszk ezzel a tevékenységével destabilizálni akarja a szomszédos országokat, illetve az Európai Unió külső határait annak érdekében, hogy elvonja a figyelmet a Lukasenka-rezsim által elkövetett jogsértésekről.

Ez a taktika csupán rávilágít arra, hogy a rezsim fenyegetést jelent a régiós stabilitásra - áll a közleményben, amelyben egyúttal arra is felszólítják a fehérorosz hatóságokat, tegyék lehetővé a nemzetközi segélyszervezetek bejutását a határ menti térségbe, és biztosítsák az ott lévő emberek megfelelő ellátását.

Az Európai Unió már korábban azt vetette Fehéroroszország szemére, hogy a menedékkérők határra szállításával az ellene elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért akar visszavágni.

A Fehéroroszországgal szomszédos uniós országok határán, ahová az év eleje óta nagy számban érkeznek ázsiai és afrikai országok állampolgárai, november 8-án vált különösen feszültté a helyzet. Több ezer ember közelítette meg a lengyel határt a fehérorosz oldalról, fegyveres egyenruhások kíséretében, és kisebb-nagyobb csoportokban a szögesdrót határkerítést áttörve próbálnak lengyel területre jutni. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.