Piszkos bombák hatástalanítására alkalmas járműveket vásárolna a Készenléti Rendőrség

bűnügy
2021 november 13., 08:12

Ismét pályázatot írt ki a Készenléti Rendőrség CBRN-E gépjárművek vásárlására, írja az mfor.hu. Tavalyi egy hasonló közbeszerzésre közel 1,2 millió euróért szerződött a két cég, teszi hozzá a lap.

A CBRN-E angol betűszó, a „kémiai, biológiai, radioaktív, nukleáris és robbanóanyagokkal” megvalósítható, úgynevezett piszkos bombákkal elkövetett támadásokkal szemben lehet fellépni ezekkel az eszközökkel. Mint a lap írja, 2016-ban jött létre a Közép-európai CBRN-E Kiképző Központ Budapesten, 2019-ben pedig félmilliárd forintos állami támogatással új székházat kaptak. Azóta több alkalommal szerezhettek be több százmilliós tételben tűzszerésztechnikai eszközöket, robotokat, sugárzásmérő berendezéseket és bombaruhákat.

A fotó csak illusztráció, gyakorlatozó Los Angeles-i rendőrök láthatóak rajta
photo_camera A fotó csak illusztráció, gyakorlatozó Los Angeles-i rendőrök láthatóak rajta Fotó: DAVID MCNEW/Getty Images via AFP

Az mfor.hu cikke kitér rá, hogy a központot Ausztria, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Németország részéről Bajorország, Szlovákia, Szlovénia és Magyarország alapította, és társult tagként Franciaország és Hollandia rendőrségének tűzszerész egységei, illetve öt nemzetközi szervezet (Europol, Interpol, Bombaadat Központok Nemzetközi Munkacsoportja, NATO, FBI) is.

A legfrissebb közbeszerzés szerint a Készenléti Rendőrség három darab CBRN-E gépjárművet szerezne be: egy összkerék meghajtású 4,5 tonna feletti mobil labor járművet, egy 7,5 tonna feletti CBRN-E bombakonténer hordozó járművet, és egy elektromos meghajtású, kétszemélyes, négy kerekű platós munkagépet. A lap hozzáteszi, hogy tavaly volt már egy hasonló pályázat, akkor szintén három járművet szereztek be egy EU-s beszerzés keretében nettó 1,177 millió euróért, azaz 431 millió forintért.

A kiképzőközpont létrehozásáról tavaly év elején megjelent egy cikk a rendőrség honlapján is, abban arról írtak, hogy:

„Régiónk eddig nem került az említett bombákkal elkövetett támadások célkeresztjébe, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne kellene megfelelő módon felkészülni a védekezésre. Ki kell alakítanunk egy hatékony reagáló készséget – beszélt a központ létjogosultságáról Borbás Kornél törzszászlós, alosztályvezető. – Az Iszlám Állam bukását követően számos idegen harcos tért vissza Európába, akiknek megvan a piszkos bombák előállításához szükséges tudásuk. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy az elméleti, módszertani, műveleti tevékenységek valós idejű összehangolásával lehet a leginkább optimálisan felkészíteni a kijelölt állományt, és végrehajtani a váratlanul jelentkező feladatokat. Miért Budapest? Fővárosunk ideális metszéspontban fekszik a társulás országainak rendészeti központjait tekintve. Jól megközelíthető Ljubljanából, Bécsből, Prágából, Krakkóból és Münchenből egyaránt. Ez azért lényeges, mert az új kiképző központban számos nemzetközi oktatás folyik. A korszerűsítésnek köszönhetően a hozzánk érkező külföldi kollégák már valóban európai színvonalú elhelyezést és szolgáltatásokat kapnak. Az uniós támogatásokra tekintettel, az együttműködési megállapodások értelmében az itt tartott képzések a más országokból érkezők számára díjmentesek, a hozzánk látogatóknak csupán utazásukat és étkezésüket kell fedezniük.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.