Az osztrák egészségügyi miniszter az oltottaknál is szigorítana, de a kancellárnak nem tetszik az ötlet

járvány
2021 november 15., 18:05

Több országban is arrafelé lépnek az erősödő járvány miatt, hogy korlátozzák a koronavírus ellen nem védettek lehetőségeit.

Ausztriában mától - egyelőre 10 napig - mintegy kétmillió oltatlant helyeznek karanténba. Nem teljes a szigor, elég nagy lehetőséget ad a kivételek listája:

  • Munkába (iskolába, egyetemre) járás, a mindennapi élet alapvető szükségleteinek ellátása (pl.: bevásárlás, gyógyszertár), egészségügyi szolgáltatások igénybevétele megengedett.
  • A szabadban tartózkodás testi és szellemi kikapcsolódás céljából szintén megengedett (például sétákhoz vagy egyéni sportokhoz).
  • A támogatásra szorulók ellátása.
  • Az oltáshoz vezető út továbbra is lehetséges lesz. Engedélyezett a templomba járás is.

A sok kivétel miatt kritizálják is az intézkedést. Akit így is elkapnak, azt 500-3600 euróra büntethetik.

Az osztrák kancellár, Alexander Schallenberg azt mondta, hogy a szigorítás célja az, hogy még többen oltassák be magukat, a jelenlegi arány ugyanis szégyenteljesen alacsony. Amúgy magasabb, mint nálunk, Ausztriában jelenleg a teljes lakosság 65,28 százaléka kapott legalább két oltást, nálunk 59 százalék. (Felső-Ausztriában, ahol a legalacsonyabb az arány, oltáslottóba kezdtek.)

Ha a könnyen kijátszható karantén nem is, az már növelheti az oltási kedvet, hogy Ausztriában a szolgáltatások nagy részét már múlt hétfő óta csak a védettek tudják igénybe venni, a negatív teszteket nem fogadják el. (Ahogy a keleti vakcinákat sem.)

Az osztrák egészségügyi miniszter, Wolfgang Mückstein vasárnap további szigorítások szükségességéről beszélt, az oltottakra is vonatkozó éjszakai kijárási tilalommal. FFP2-es kategóriájú maszkok viselését javasolja zárt nyilvános terekben, illetve a PCR-tesztek elvégzését a beoltottak számára is.

A kormány ugyanakkor erről még nem döntött, és Alexander Schallenberg kancellár jelezte is, hogy egyelőre nem támogatna ilyen intézkedéseket. A Szabadságpárt (FPÖ) ellenzi az oltottakra vonatkozó karantént, a párt vezetője, Herbert Kickl ugyanakkor ma jelentette be, hogy elkapta a vírust.

Ausztriában az új fertőzöttek hétnapos mozgóátlaga 11 354, nálunk 7 264. Lakosságarányosan nagyobb a különbség, Ausztriában 10 ezer főre 12,74 új fertőzött jutott az elmúlt egy hétben, nálunk 7,42.

Ausztriában a tünetes fertőzöttek 83 százaléka oltatlan.

Viszont a kórházban kezeltek száma ott még így is alacsonyabb. Tízezer főre 2,75 koronavírus-fertőzöttet ápolnak Ausztriában, nálunk 5,4-et. Az intézkedésekkel azt akarják megelőzni, hogy túltelítődjenek a kórházak.

40-en haltak meg Ausztriában tegnap, nálunk a hétvégi napi átlag 100 fölött volt. Lakosságarányosan is jóval magasabb itthon az elhunytak száma, mint Ausztriában.

photo_camera Egymillió főre vetítve a koronavírusban elhunytak száma

Szlovákiában lazítás jöhet az oltottaknak, szigor az oltatlanoknak

Hétfőn aláírta a koronavírus-járvány elleni új intézkedéseket a szlovák kormányfő, Zuzana Čaputová.

A szlovákok nem országos intézkedésekben gondolkodnak, járásonként nézik a fertőzöttséget. Ahol fekete - most az ország nagy része már ilyen - ott szigorúak a korlátozások.

Az Új Szó összeállítása szerint a következő kormányülésen, vagyis vélhetően szerdán még pontosítják az új szabályozást. Eddig az látszik, hogy a fekete járásokban csak az oltottak, a fertőzésen fél éven belül átesettek és azok mehetnek dolgozni, akik fel tudnak mutatni negatív teszteredményt. A munkáltatóknak heti két tesztet ki kell fizetniük, amit az állam novemberben még megtérít a számukra, decembertől elvileg már nem. A szakszervezetek részéről nagy nyomás van a kormányon, hogy decemberben is állja a tesztek költségeit.

Azon a szlovák kormány várhatóan még a héten változtat, hogy a fekete járásokban még a védettek sem mehetnek éttermekbe, hotelekbe, panziókba. Nekik ezt megengedik, akik nincsenek oltva, azoknál viszont a negatív teszt sem lesz elég. A Covid-igazolványt elkérhetik a vendégektől, aki nem mutatja be, annak megtilthatják a belépést.

Jelenleg 2 637 pácienst kezelnek kórházban koronavírusos tünetekkel Szlovákiában, ez lakosságarányosan magasabb, mint nálunk. 236-an vannak intenzív osztályon, 241-en lélegeztető gépen. Ez utóbbi is magasabb arány az itthoninál
Szlovákiában lehetett tudni, hogy a kórházban kezeltek 80,31 százaléka nincs beoltva, az új fertőzötteknél 71 százalék ez az arány. Szlovákiában a magyarnál (59 százalék) alacsonyabb, 45 százalékos a teljes népességben a legalább két vakcinával beoltottak aránya.

Szigorításokat terveznek Németországban is, a tervek szerint oltás vagy teszt nélkül nem lehet majd használni a tömegközlekedést. Erről a héten döntenek majd.

Németországban jelenleg jelentősen alacsonyabb a halálesetek aránya, mint nálunk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.