Erős hete volt az amerikai újságírónak, akit pénteken még 11 év kényszermunkára ítéltek, de végül elengedtek

2021 november 15., hétfő 11:10

Szabadon engedték a Mianmarban bebörtönzött amerikai újságírót, Danny Fenstert - közölte hétfőn Bill Richardson, az Egyesült Államok volt ENSZ-nagykövete.

Fenstert, a Frontier Myanmar című független hírportál amerikai főszerkesztőjét májusban vették őrizetbe, és pénteken tizenegy éves kényszermunkára ítélték. Terrorizmussal, lázadással, rémhírterjesztéssel, törvénytelen gyülekezéssel, illegális szervezetekkel való kapcsolatfelvétellel és a bevándorlási törvények megsértésével vádolták meg.

Richardson közölte, nemrég tárgyalásokat folytatott Mianmarban Fenster szabadon bocsátásáról a junta vezetőivel. Az újságíró hamarosan hazaindul az Egyesült Államokba. A hírt a mianmari kormány is megerősítette, közölték, hogy rövidesen kitoloncolják a férfit az országból.

Danny Fenster Fotó: -/AFP

Fenstert május végén, a februári katonai puccs okozta káosz idején fogták el a ranguni repülőtéren, ahonnan Kuala Lumpur érintésével az Egyesült Államokba indult volna a családjához. Azóta egy ranguni börtönben tartották fogva, óvadékkérelmét elutasították.

Mianmarban a hadsereg február 1-jén, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, letartóztatta az ország de facto vezetőjét, Aung Szan Szú Kjít és az általa vezetett kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) párt számos politikusát. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a tavaly novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az NLD nyerte.

A Politikai Foglyokat Támogató Szövetség (AAPP) jogvédő szervezet szerint az államcsíny óta több mint ezerkétszáz, jórészt a juntával szembeszegülő civilt ölt meg a karhatalom, és több mint hétezren kerültek börtönbe. A katonai puccs és a hadsereg durva fellépése széles körű nemzetközi tiltakozást váltott ki.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt