Főleg Mészárosék bankholdingjának hiteleiből terjeszkedik Tiborcz ingatlanbirodalma

MUNKABÍRÁS
2021 november 15., 11:11

A miniszterelnök veje az elmúlt időszakban rendkívüli munkabírással halmozta fel az újabbnál újabb szállodákat: átvett két osztrák síhotelt és egy mátraházi wellness hotelt Mészáros Lőrinctől, de rátette a kezét egy belvárosi butikhotelre is, és szerzett még egy belpesti, Dorottya utcai szállodát. Aztán amikor Marbellára költözött családjával, a spanyolországi Costa del Solon is beszerzett egy 84 szobás szállodát.

A Válasz Online most utánanézett, miből futhatja Tiborcz István cégének ilyen ütemű terjeszkedésre, és a cégiratokból az egyik legkevésbé meglepő választ kapták: nagyrészt Mészáros Lőrincék nemzetstratégiai bankholdingjától kap kölcsönöket.

A BDPST Group 60 milliárdos banki adósságállományából 55 milliárdot kaptak a Magyar Bankholding tagintézményeitől (Takarék-csoport, MKB, Budapest Bank) . „Ha Tiborcz Istvánék valamilyen különös oknál fogva mégsem tudnák fizetni a következő években a hiteleik törlesztőrészleteit, akkor az exkluzív ingatlanok többségénél Mészáros Lőrinc épülő bankholdingja veszi majd át a rendelkezési jogot. Vagyis a megszerzett vagyon mindenképp ugyanabban a körben marad. A felcsútiban” - jegyzi meg a lap.

A hiteleket ezekre az ingatlanokra vették fel:

  • Hotel Dorothea; Budapest V., Dorottya utca 2. (kivitelezés alatt) – 40,14 milliárd forint kölcsön a Takarékbanktól;
  • D8 Hotel; Budapest V., Dorottya utca 8. (új szerzemény) – 6,7 milliárd kölcsön az MKB Banktól;
  • A volt Iberostar Grand Hotel; Budapest V., Október 6. utca 26. (új szerzemény) – 5,21 milliárd kölcsön a Budapest Banktól;
  • Adria-palota; Budapest V., Zoltán utca 18. (felújítás alatt) – legalább 3,025 milliárd kölcsön a Budapest Banknak. Itt lap szerint a széljegyen már az is látszik, hogy a pénzintézet egy újabb, egyelőre ismeretlen összegű kölcsönt is biztosított a projektvállalatnak.
Tiborcz István és Mészáros Lőrinc 2018. május 15-én a MOM Parkban lévő Leroy Bistro előtt beszélget a találkozójuk után.
photo_camera Tiborcz István és Mészáros Lőrinc 2018. május 15-én a MOM Parkban lévő Leroy Bistro előtt beszélget a találkozójuk után. Fotó: olvasónk/444

Ezek mellett Tiborczék az állami résztulajdonú Gránit Banktól is vettek fel hiteleket például a turai kastélyra vagy az Andrássy úti Alice Hotelre. A tarcali Andrássy Kúria & Spa-ra pedig a Magyar Fejlesztési Bank adott nekik kölcsön. Ugyanakkor több ingatlannál, így az ausztriai és a spanyolországi hoteleknél egyelőre nem látszik, hogy kellett-e hitelt felvenniük.

A BDPST Group sajtósa a lapnak csak annyit válaszolt, hogy a csoport az ingatlanpiaci akvizícióinak finanszírozását saját forrásból, illetve banki finanszírozásból biztosítják, mivel azonban a finanszírozás részletei üzleti titoknak minősülnek, így azokról nem közölnek részleteket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.