Merényletekre készültek az oltásellenesek Olaszországban

külföld
2021 november 15., 12:48
comments 1

Az olasz rendőrség hétfőn 17 olasz oltásellenesnél tartott házkutatást, akiket azzal gyanúsítottak, hogy vezetők, köztük Mario Draghi miniszterelnök ellen terveznek merényleteket. A fenyegetések a Basta Dittatura (Elég a Diktatúrából) nevű Telegram-csatornáról érkeztek, amit azóta már töröltek is az ott megjelenő tartalmak miatt.

Radikális oltásellenes mozgalmak és csoportok tagjaival szemben hatósági személlyel szembeni ellenállás, felbujtás, törvénytelen szervezkedés, köztér- és vasútállomás-foglalás, erőszakos cselekmények, valamint internetes gyűlöletkeltés címén indult vizsgálat. Az érintettek közül többen büntetett előéletűek.

Rendőrségi források szerint az október óta majdnem mindennapossá vált utcai megmozdulások mellett a szélsőséges oltásellenesek további akciókat szerveztek. Fegyvereket használtak volna, és a posztjaik szerint Mario Draghit például felakasztották volna.

Üzeneteikben azt írták, erőszakkal akarnak fellépni az oltást szorgalmazó orvosok ellen, és a hatóságok tagjaival szemben is agressziókra készültek.

A hatósági akció hírére az oltásellenes csoportok úgy reagáltak, hogy „vadászatot” indítottak ellenük, és „a kormány fél az igazságtól”.

Az oltásellenes tüntetések a munkavégzéshez kötelezően előírt védettségi igazolás októberi bevezetése óta váltak gyakorivá. Október 9-én Róma belvárosában tízezres oltásellenes demonstráció zajlott, ahol szélsőjobboldali politikai csoportok tagjai betörtek a CGIL szakszervezet székházába.

A hatóságok csütörtöktől korlátozták a tömeges demonstrációkat, megtiltva, hogy a városközpontokban rendezzék őket, valamint felvonulás helyett egy helyben tartott tüntetéseket engedélyeznek a biztonsági távolság betartásával és szájmaszkviselettel. A korlátozások ellenére Milánóban szombaton közel négyezren tüntettek. A rendőrség 91 embert azonosított, hármat őrizetbe vettek. (ANSA/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.