Módosítaná a határvédelmi törvényt a lengyel kormány a fehérorosz határon kialakult helyzet miatt

külföld
2021 november 15., 20:21

Jóváhagyta a lengyel kormány a határvédelemről szóló törvény módosításának tervezetét, amely lehetővé tenné belépési tilalom elrendelését a lengyel-fehérorosz határ menti, jelenleg rendkívüli állapot alá eső térségben, és szabályozná az onnan eddig kitiltott újságírók munkáját is.

A határ menti sávban november 30-án véget ér a Fehéroroszország felől érkező migrációs nyomás miatt szeptember elejétől érvényes rendkívüli állapot, amely a lengyel jog szerint nem hosszabbítható tovább. A parlament elé kerülő tervezet célja az, hogy az állam vagy a közbiztonság veszélyeztetése esetén biztosítsa a határőrség munkájának hatékonyságát - olvasható a lengyel kormányfői hivatal közleményében.

A belépési tilalmat a tervezet szerint belügyminiszteri rendelet alapján vezethetik majd be a határ menti térség meghatározott területein. A lengyel belügyminiszter-helyettes, Maciej Wasik hétfőn a közszolgálati hírtelevízióban elmondta: a módosítások lényegesen szűkebb körű szigorításokat tartalmaznak a rendkívüli állapotról szóló előírásokhoz képest.

Lengyel katonák a drótakadályon túl, a kép előterében a belarusz-lengyel határon táborozó menekülők.
photo_camera Lengyel katonák a drótakadályon túl, a kép előterében a belarusz-lengyel határon táborozó menekülők. Fotó: RAMIL NASIBULIN/AFP

Meghatározott elvek alapján, a határőrség által megszabott módon dolgozhatnak a határ mentén újságírók is, őket a most érvényes rendkívüli állapot teljesen kizárja a térségből. Wasik szerint az említett előírások a lengyel országos szintű szerkesztőségekre vonatkoznak.

A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország keleti határához hónapok óta érkeznek bevándorlók. A fehérorosz-lengyel határon múlt hétfőn vált élesebbé a helyzet, azóta a lengyel becslések szerint 3-4 ezer bevándorló tartózkodik a határvonal mentén, akik többször próbáltak átjutni a határon. Eközben a közelben lévő fehérorosz fegyveresek részéről egy sor provokáció is történt a lengyel határőrség jelentései szerint. Hogy éppen hogy áll a helyzet a lengyel-fehérorosz határon, arról Gazda Albert írt cikket.

A hétfőn a lengyel hatóságok arról számoltak be, hogy a múlt hét óta bezárt Kuznica Bialostocka határátkelő fehérorosz oldalára a fehérorosz fegyveresek kíséretében jelentős tömeg érkezett meg, egyúttal szinte megüresedett a határátkelő közelében az utóbbi napokban létesített, több mint ezer fős tábor. Estére a menekültek sátrakat vertek a határátkelőn. A helyszínre kivezényelt lengyel határőrség készenlétben van. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.