Steve Bannon feladta magát

külföld
2021 november 15., 16:01
comments 2

Steve Bannon, Donald Trump elnök korábbi tanácsadója és az amerikai alt-right mozgalom egyik vezéralakja hétfőn feladta magát az FBI washingtoni irodájánál. Bannon ellen pénteken emeltek vádat a kongresszus megsértése miatt, vagyis amiatt, hogy megtagadta a tanúvallomást a január 6-i amerikai capitoliumi zavargásokat vizsgáló kongresszusi vizsgálóbizottság előtt. Ezért egy év börtönt és 1 millió dollár pénzbüntetést kaphat.

Bannon hétfőn, testőrök gyűrűjében jelent meg az FBI washingtoni épülete előtt, ahol gyors sajtótájékoztatót is tartott, azt üzenve híveinek, hogy "ne vegyék le a szemüket a labdáról", vagyis ne tévesszék szem elől a célt, hogy napról napra leépítsék a Biden-rezsimet. Bannon amúgy látványosan jól érezte magát az FBI épülete előtt, mosollyal az arcán beszélt a sajtóval, miközben ellentüntetők a háta mögött olyan transzparenseket tartottak, amelyek szerint Bannon meg akarta puccsolni az amerikai kormányt.

photo_camera Steve Bannon az FBI épülete előtt. Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Az Axios újságírója beszélt Bannon barátaival, akik szerint talán még senki nem örült annyira, hogy vádat emeltek ellene, mint Trump volt tanácsadója, aki ezt arra használhatja föl, hogy a MAGA mozgalom mártírjának szerepében tetszelegve emelje renoméját az amerikai jobboldalon, és még több hallgatót szerezzet a podcastjának. A kongresszusi vizsgálóbizottság tagjai szerint Bannon lépése másokat is arra bírhat, hogy működjenek együtt a bizottsággal, így haladhat majd a januári zavargások miatt indított nyomozás.Bannont azzal gyanúsítja a bizottság, hogy előre tudott az erőszakba torkollt januári megmozdulások tervéről.Mint emlékezetes, az amerikai törvényhozás épületét január 6-án ostromolták meg Trump hívei az akkori elnök gyújtó hatású beszédét követően. A Capitoliumban a szenátus éppen a demokrata párti Joe Biden győzelmét hozó novemberi elnökválasztás eredményeit készült hitelesíteni. A szélsőjobboldali zavargásokban öten életüket vesztették, köztük egy rendőr. Trump sohasem ismerte el vereségét, és arról írt a közösségi oldalain, hogy a választást elcsalták.

photo_camera Bannon testőrei között. Fotó: WIN MCNAMEE/Getty Images via AFP

Bannon mellett a bizottság még egy tucat, Trump körül dolgozó személyt beidézett. Trump egykori tanácsadója volt az első ember 1980 óta, aki ellen a kongresszus megsértése miatt vádat emeltek. De hamarosan ugyanígy járhat Mark Meadows, Trump fehérházi kabinetfőnöke, aki pénteken nem jelent meg a bizottság ülésén.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.