210 milliárdba is kerülhet a Ráckevei-Duna-ág rendbetétele, az Unió fizet mindent, kivéve az evezőspályát

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
2021 november 16., kedd 5:06
  • A 444 tudomása szerint 210 milliárdot is elkérhetünk az Európai Uniótól a Ráckevei-Dunára.
  • Az első hírekből úgy tűnt, ebből gigantikus iszapkotró művelet válhat, de információnk szerint nem fenyeget ilyesmi.
  • Ha tényleg akar új evezőspályát is a kormány, akkor a zsebébe kell nyúlnia.

Rég nem jelentettek be annyira ambiciózus, drága és fontos környezetvédelmi akciót, mint a leromlott vízminőségű Ráckevei-Duna-ág tervezett gatyába rázása, amivel múlt csütörtökön lépett nyilvánosság elé az egészet menedzselő BFK. A projekt különlegessége, hogy egy kormányszerv koordinálja, de egy ellenzéki politikus ötletei is erősen beépültek.

A projekt politikai alapról indult. Amikor a Budapesten győztes ellenzék és a Fidesz-kormány 2019 legvégén alkut kötött arról, hogy a főváros milyen feltételekkel támogatja az atlétikai világbajnokság megrendezését, a kormány egyik vállalása a Ráckevei-Duna legfelső szakaszának kikotrása volt. Ez az egyik meglepetésgyőztes, Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester kérése/feltétele volt. Ő ekkor már évek óta lobbizott azért, hogy valahogy oldják meg a dél-pesti szennyvíztisztító és a Duna-ág problémáját. Amit az okoz, hogy hirtelen záporok esetén az odaérkező rengeteg esővíz miatt meg kell nyitni a szennyvíztelep zsilipjeit, és ilyenkor kezeletlenül zúdul a Dunába a budapesti vécék tartalma. A Ráckevei-Soroksári-Duna (RSD) felső szakaszának kotrása úgy került a képbe, hogy a szennyvíztelep errefelé található beömlője alatt néhol több méter vastagon rakódott le a fekáliában, intim betétekben és hasonlókban gazdag szennyiszap.

Lépj be féláron a Körbe!

Egy hónap Cikkek tagság most 1 990 990 Ft.
Légy része a közösségünknek!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt