210 milliárdba is kerülhet a Ráckevei-Duna-ág rendbetétele, az Unió fizet mindent, kivéve az evezőspályát

környezetvédelem
2021 november 16., 05:06
  • A 444 tudomása szerint 210 milliárdot is elkérhetünk az Európai Uniótól a Ráckevei-Dunára.
  • Az első hírekből úgy tűnt, ebből gigantikus iszapkotró művelet válhat, de információnk szerint nem fenyeget ilyesmi.
  • Ha tényleg akar új evezőspályát is a kormány, akkor a zsebébe kell nyúlnia.

Rég nem jelentettek be annyira ambiciózus, drága és fontos környezetvédelmi akciót, mint a leromlott vízminőségű Ráckevei-Duna-ág tervezett gatyába rázása, amivel múlt csütörtökön lépett nyilvánosság elé az egészet menedzselő BFK. A projekt különlegessége, hogy egy kormányszerv koordinálja, de egy ellenzéki politikus ötletei is erősen beépültek.

A projekt politikai alapról indult. Amikor a Budapesten győztes ellenzék és a Fidesz-kormány 2019 legvégén alkut kötött arról, hogy a főváros milyen feltételekkel támogatja az atlétikai világbajnokság megrendezését, a kormány egyik vállalása a Ráckevei-Duna legfelső szakaszának kikotrása volt. Ez az egyik meglepetésgyőztes, Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester kérése/feltétele volt. Ő ekkor már évek óta lobbizott azért, hogy valahogy oldják meg a dél-pesti szennyvíztisztító és a Duna-ág problémáját. Amit az okoz, hogy hirtelen záporok esetén az odaérkező rengeteg esővíz miatt meg kell nyitni a szennyvíztelep zsilipjeit, és ilyenkor kezeletlenül zúdul a Dunába a budapesti vécék tartalma. A Ráckevei-Soroksári-Duna (RSD) felső szakaszának kotrása úgy került a képbe, hogy a szennyvíztelep errefelé található beömlője alatt néhol több méter vastagon rakódott le a fekáliában, intim betétekben és hasonlókban gazdag szennyiszap.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.