Az USA szerint a Nemzetközi Űrállomás űrhajósait veszélyeztette egy orosz rakétateszt

külföld
2021 november 16., 05:03
comments 5

Az Egyesült Államok szerint Oroszország veszélybe sodorta a Nemzetközi Űrállomás (ISS) űrhajósait, amikor egy műholdak elleni rakétát tesztelt.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn este elítélte "a felelőtlen" rakétatesztet. Mint mondta, egy orosz műhold megsemmisítésével űrszemét keletkezett, ami "űrhajósok életét, a Nemzetközi Űrállomás épségét és a nemzetek érdekeit veszélyezteti".

A Nemzetközi Űrállomás a SpaceX Crew Dragon űrhajójának felvételén 2021. április 24-én.
photo_camera A Nemzetközi Űrállomás a SpaceX Crew Dradon űrhajójának felvételén 2021. április 24-én. Fotó: NASA/AFP

Az amerikai űrparancsnokság közlése szerint a hétfőn végrehajtott rakétateszt következtében több mint 1500 nyomon követhető, alacsony Föld-körüli pályán keringő törmelék keletkezett. Ezek feltehetően több százezer kisebb szilánkra fognak szétesni, és évekig, ha nem évtizedekig fognak keringeni a Föld körül. "Ez jelentős kockázatot jelent a Nemzetközi Űrállomás legénysége és más, személyzettel végrehajtott űrkutatási tevékenységek, valamint számos ország műholdjai számára" - tette hozzá.

James Dickinson amerikai tábornok szerint Oroszország megmutatta, hogy tudatosan nem érdekli őket a világűr biztonságára és védelmére. Mint mondta, Oroszország olyan képességeket és eszközöket fejleszt és vet be, amelyek arra hivatottak, hogy aktívan megakadályozzák az Egyesült Államok és szövetségesei hozzáférését a világűrhöz.

Az űrszeméttel való lehetséges ütközés miatt az ISS hétfős legénységének hétfőn két alkalommal is biztonságba kellett vonulnia az űrállomáshoz dokkolt űrhajók fedélzetén, hogy vészhelyzet esetén gyorsan visszatérhessenek a Földre. A legénységnek jelenleg négy amerikai, egy német és két orosz tagja van. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.