Ismét emelné a vodka minimumárát az orosz kormány

külföld
2021 november 16., 06:05
comments 1

Az orosz pénzügyminisztérium előterjesztése szerint jövő év elején 7,4 százalékkal nőhetne a vodka félliterének minimumára, 261 rubelre, azaz mai árfolyamon átszámítva 1158 forintra. (Jelenleg amúgy a rubel árfolyama 4,44 forinton áll. Véletlen? Nem hinnénk!) Ez az az ár, ami alatt nem lehet az országban vodkát árusítani.

photo_camera Fotó: VLADIMIR ASTAPKOVICH/Sputnik via AFP

A vodka minimálárát 2009-ben vezette be az orosz kormány, azzal a céllal, hogy így szorítsák ki a piacról a hamisított, sokszor életveszélyes termékeket. Az elmúlt két évben már emelte az árat a kormány, de például 2015-ben előfordult, hogy a vezetés csökkentette a minimumárat, mivel úgy látták, hogy a túl drága vodkaárak hajthatják az embereket az illegális piac felé, ami országszerte mérgezéses halálesetek vezet. Akkor 220 rubelről 185 rubelre mérsékelték az árat, de aztán piacelemzők arra jutottak, hogy az árcsökkentés nem befolyásolta a helyzetet, ezért 2016-tól ismét emelkedni kezdett a vodka hatósági ára,

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.