Jövőre végre elindul a középiskolások államilag támogatott külföldi nyelvtanulási programja

oktatás
2021 november 16., 19:23

A jövő évben lesz külföldi nyelvtanulási program, a tervek szerint a támogatásban részesülő diákok 2022 nyarán utazhatnának, közölte a programot lebonyolító Tempus Közalapítvány.

Orbán Viktor 2019 elején jelentette be, hogy minden 9. és 11. évfolyamos tanuló részt vehet egy kéthetes külföldi nyelvtanfolyamon, melynek a költségeit a kormány fizeti. Az első kurzusok 2020-ban lettek volna, ezeket azonban a járványhelyzet miatt elhalasztották.

A Tempus Közalapítvány közleménye szerint a program pályázati felülete - www.knyp.hu - hamarosan mindenki számára elérhetővé válik, így még a pályázat 2022. februári megnyitása előtt lehetőség nyílik a programban részt vevő külföldi nyelviskolák megismerésére és az utazás megtervezéséhez szükséges információk megszerzésére.

A sajátos nevelési igényű (SNI) tanulók kiegészítő támogatásra pályázhatnak 2022. január 3-ig, ezt a palyazat.tpf.hu oldalon lehet beadni.

A választható célországok a korábbi tervekkel egyezően az Egyesült Királyság, Írország, Málta, Franciaország, Németország és Ausztria. Az alapítvány viszont felhívta a figyelmet arra, hogy szem előtt kell majd tartani a koronavírus-járvány miatt elrendelt mindenkori hatályos hazai és nemzetközi járványügyi intézkedéseket, ezért annak megvalósíthatósága továbbra is függ a fogadó országok beutazási szabályaitól.

A program kedvezményezettjei a 9. évfolyamos gimnáziumi, szakgimnáziumi és technikumi, valamint a 11. évfolyamos gimnáziumi és szakgimnáziumi, továbbá a technikumi 11. vagy választható jelleggel a 12. évfolyamos tanulók, akik alanyi jogon vehetnek részt angol, német vagy francia nyelvi képzésben.

A kedvezményezett tanulók kéthetes egyéni vagy csoportos nyelviskolai, vagy csoportos partneriskolai programban vehetnek részt, amelynek teljes költségét a kormány biztosítja. A támogatás elnyerésére pályázni kell.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.