Jutalékos rendszerről beszélnek a Városházát érintő újabb hanganyagban, Karácsonyék feljelentést tesznek

POLITIKA
2021 november 16., 15:42
comments 2

Újabb hangfelvétel került elő kedd délelőtt Városháza-ügyben, amit egy magát Anonymusnak nevező ismeretlen hozott nyilvánosságra. Ezen állítólag Gansperger Gyula üzletember beszél arról, hogy szerinte hogyan működnek a dolgok a Városházán.

A felvételen többek közt az hangzik el, hogy Berki Zsolt, aki a korábban kiszivárogtatott felvételek szerint szerződést kötött a Városháza eladására egy ingatlanirodával, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettessel állhat kapcsolatban.

A felvételen beszélő férfi – vélhetően Gansperger – azt állítja, hogy Kiss Ambrus Berki közreműködésével jutalékos rendszert működtet a Városházán.

Szóba kerül egy 53 ezer négyzetméteres Bécsi úti telek értékesítése is, amit Barts Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezetője adhatott el.

A budapesti városvezetés mindezekre reagálva rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze az ügyben.

Karácsony Gergely itt azt mondta, hogy a napvilágot látott felvételen „törvénysértő módon” hangzottak el „hazug rágalmak”. Szerinte politikai támadásoknak vannak kitéve, és el kell szenvedniük a kormány támadásait, mióta 2019 őszén a budapestiek úgy döntöttek, hogy egy más típusú városvezetést szeretnének.

A hangfelvételen elhangzottakat több sajtóorgánum is tényként vette át, ezek ellen Karácsonyék feljelentést fognak tenni.

A főpolgármester szerint a felvételen „olyan személyek, akik semmilyen kapcsolatban nincsenek a városvezetéssel, olyan állításokat tesznek, amelyeknek semmi közük nincsen a valósághoz”. A feljelentés mellett – azért, hogy megcáfolják az elhangzottakat – minden döntésüket, amelyek a felvételek kapcsán fontosak lehetnek, nyilvánossá és még könnyebben hozzáférhetővé teszik.

Karácsony azt is közölte, a városvezetés egyetlen tagja sem találkozott soha semmilyen tárgyaláson sem Gansperger Gyulával, sem Berki Zsolttal.

Kiss Ambrus is megszólalt, ő azt mondta, visszautasítja a megfogalmazott vádakat, és rágalmazásért büntetőfeljelentést tesz ismeretlen személy ellen, „akit a sajtó egy része Gansperger Gyulaként azonosított”, és helyreigazítást kezdeményez minden olyan sajtótermékkel szemben, amely ezeket az állításokat akár feltételes módban anélkül közli, hogy annak valóságtartalmára utalna bármilyen módon.

Karácsony szerint a hangfelvételek ügyében nincs indoka semmilyen belső vizsgálatnak, hiszen – mint mondta – "teljesen nyilvánvalóan valótlan állítások hangzanak el ezeken".

A főpolgármester kitért az említett Bécsi úti telekre is. Ennek értékesítése szerinte egy évek alatt előkészített folyamat volt, és ennek révén egy fontos beruházás valósul meg Óbudán. A vevő egy multinacionális cég magyarországi vállalata. Semmilyen közvetítő ebben az ügyben nem járt el – közölte Karácsony. (MTI, Telex)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.