34,9 millió dollárért kelt el Frida Kahlo egyik híres önarcképe

2021 november 17., szerda 5:40
4

34,9 millió dollárért kelt el a Sotheby’s árverésén a mexikói Frida Kahlo öt évvel a halála előtt, 1949-ben festett, Diego és én című önarcképe. A Diego név a művész férjét, Diego Rivera festőt takarja, aki a fájdalomtól könnyező Kahlo homlokára nőtt, és háromszemű szörnyetegként fixírozza a nézőt.

A latin-amerikai rekordot eddig éppen ő, Rivera tartotta egy 2018-ban szűk 10 millió dollárért elkelt festményével. A mostani aukció érdekessége, hogy ilyenkor ritkán derül ki a vevő kiléte, de most pont tudni, hogy egy argentin gyűjtő és múzeumalapító, Eduardo Costantini volt az.

Kahlo képeinek ára elképesztően megugrott az utóbbi évtizedekben: a nyolcvanas években még 85 ezer dollárért kelt el egy önarcképe. Ugyanez a Diego és én pedig legutóbb 1990-ben szerepelt árverésen és akkor 1,4 millió dollárért kelt el, ami az akkori latin-amerikai rekordot jelentette. Kahlo eddigi legértékesebb képe, a Két akt az erdőben öt évvel ezelőtt 8 millióért, a mostani ár kevesebb, mint negyedéért kelt el.
A jelenség oka az, hogy egyrészt divatba jött Kahlo, másrészt Mexikó tiltja a XIX.-XX. századi festmények kivitelét az országból, így becslések szerint összesen 20-30 adható-vehető Kahlo-mű lehet a világon.

(via New York Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt