Kölcsönösen enyhíti az egymás újságíróit érintő korlátozásokat Kína és az Egyesült Államok

külföld
2021 november 17., 07:53

Hszi Csin-ping kínai és Joe Biden amerikai elnök keddi, online egyeztetése előtt három megállapodást fogadtak el, köztük azt, hogy a két ország kölcsönösen engedélyezni fogja egymás újságíróinak a szabad be- és kiutazást a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő utazási szabályok betartása mellett.

photo_camera Joe Biden amerikai elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök online találkozója Fotó: ALEX WONG/Getty Images via AFP

A China Daily forrásai szerint az amerikai fél egyéves időtartamú, többszöri beutazásra felhasználható vízumot ad majd ki kínai újságírók számára, a kínaiak pedig viszonzásképpen, az amerikai intézkedés hatályba lépését követően ugyanígy fognak eljárni az amerikai újságírók esetében. A lap szerint a megállapodás több mint egy évig tartó, az egymás sajtóképviseleteivel szemben alkalmazott bánásmódról szóló, „nehéz tárgyalások” eredményeként jött létre.

A megállapodás a kínai külügyminisztériumi források szerint azt az új irányt tükrözi, mely alapján Kína és az Egyesült Államok egyenlő félként kezeli egymást.

Az Egyesült Államok tavaly májusban rendelte el, hogy kínai újságírók legfeljebb 90 napra kaphassanak amerikai vízumot, ehhez pedig külföldi ügynökként kellett regisztrálniuk magukat, ráadásul csak egyszeri beutazásra feljogosító vízumot kaptak. Az USA ezek mellett korlátozta is a kínai sajtóképviseleteken dolgozóknak kiadható vízumok számát.

Peking pedig tavaly márciusban vonta vissza, a New York Times, Wall Street Journal és a Washington Post Kínában dolgozó újságíróinak sajtóengedélyét, ezzel gyakorlatilag kiutasítva őket az országból. Emellett 90 naposra csökkentették az amerikai újságírók számára kiadható vízumok időtartamát. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.