Lukasenka megegyezett Merkellel, kész tárgyalni az EU-val a migránsválságról, ám a lengyeleknek ez nem tetszik

menekültek
2021 november 17., 18:44
comments 9

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök megegyezett Angela Merkel ügyvezető német kancellárral arról, hogy fehérorosz tisztségviselők tárgyaljanak az Európai Unióval a fehérorosz–lengyel határon kialakult migránsválság megoldásáról – közölte a fehérorosz elnöki hivatal.

Merkel először hétfőn beszélt telefonon Lukasenkával, akkor a tárgyalás csaknem egy teljes órán át folyt, a második körre pedig szerdán került sor.

Brüsszel és Lengyelország azzal vádolja Lukasenkát, hogy szándékosan idézte elő a migránsválságot, és több ezer illegális bevándorlót a fehérorosz állam irányított a lengyel határhoz.

Az Unió egyébként nem ismeri el Lukasenkát Fehéroroszország törvényes vezetőjének a vitatott tisztaságú tavalyi választási győzelme után.

Lengyelország éppen emiatt bírálta Angela Merkel kapcsolatfelvételét a fehérorosz vezetővel. Piotr Müller kormányszóvivő azt mondta, a telefonbeszélgetés bizonyos értelemben Lukasenka elnökké választásának elismerése.

Witold Waszczykowski, a lengyel kormánypárt európai parlamenti képviselője azt mondta, Merkel a telefonbeszélgetéssel "jóváhagyta a fehérorosz diktátor játszmáját". Hozzátette, hogy szerinte Minszk – Moszkva támogatásával – éppen azért idézte elő a migránsválságot, hogy tárgyalásokra kényszerítse az EU-t.

Wolfgang Schäuble, a német Kereszténydemokrata Unió politikusa egy szerdai interjúban ugyanakkor azt mondta, ideiglenes belépést kell biztosítani az Európai Unió területére a határ fehérorosz oldalán rekedt embereknek.

A politikus úgy gondolja, „a diktatúrák sajnos gyakran visszaélnek a menekültekkel, a nyomásgyakorlás eszközeként” használják őket. A hetek óta tartó válságban szerinte „az EU alapvetően helyesen cselekszik”.

Schäuble szerint minden érintett országot meg kell győzni, hogy állítsák le a közel-keleti menekülteket Fehéroroszországba szállító repülőjáratokat, Lengyelországnak pedig segítséget kell nyújtani a határ ellenőrzéséhez. Mint mondta, „gyors, humanitárius megoldás szükséges a kétségbeesett embereknek”, biztosítani kell az ideiglenes belépésüket az EU-ba, és gyorsan le kell folytatni a menekültügyi eljárásokat a jogállásuk tisztázása és „a nem politikai üldözöttek hazatelepítése érdekében”.

Emellett világossá kell tenni, hogy „ez egy egyszeri, kivételes helyzet”, egy „humanitárius gesztus”, amely „nem nyit állandó alternatív bejutási lehetőséget Európába”.

„Teljesen helyes volt az a 2015-ös döntés, hogy befogadunk harmincezer menekültet Budapestről”, mondta a CDU vezető politikusa, de utólag visszatekintve látható, hogy „nem sikerült szembeszállnunk azzal a hamis üzenettel, hogy most már bárki jöhet Németországba”, függetlenül attól, hogy valóban éri-e üldöztetés.

„Ez nem történhet meg velünk újra Fehéroroszországgal.”

Brüsszel ismeretei szerint az EU-ba igyekvők fehérorosz állami idegenforgalmi vállalatok szervezésében jutnak el Fehéroroszországba. Múlt hétfő óta több ezren gyűltek össze a fehérorosz–lengyel határon abban a reményben, hogy bejuthatnak az EU-ba. Az illegális határátlépések száma hetek óta emelkedik. A lengyel kormány több tízezer katonát mozgósított a folyamat feltartóztatására, akik a napokban vízágyúkkal állították meg a határt ostromlókat. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.