Márki-Zay a voksturizmusról: az ellenzéknek szükséges esetben fel kell venni a versenyt „a Fidesz legaljasabb eszközeivel is”

POLITIKA
2021 november 17., 16:03

„Nyilvánvaló, hogy szervezett választási csalásra készül a Fidesz” - mondta az ATV Híradójának Márki-Zay Péter annak kapcsán, hogy az Országgyűlés megszavazta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes javaslatát, ami a TASZ és a Political Capital szerint az eddigieknél is szélesebb kapukat nyithat a voksturizmus előtt.

Márki-Zay felidézte, hogy a kormánypártok „[e]gy évvel ezelőtt lehetővé tették a szavazólap lefényképezését, aminek nem lehetett más célja, mint hogy azok a közmunkások, állami alkalmazottak, akiket bele tudnak zsarolni abba, hogy be kell mutassák a szavazatukat a főnöküknek, hogy megtarthassák az állásukat, azok most ne hivatkozhassanak arra, hogy nem szabályos lefényképezni”.

Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje szerint a voksturizmussal most arra készülhet a kormány, hogy azokba a billegő körzetekbe költöztessen szavazókat, ahol a 2022-es választás el fog majd dőlni.

„Itt most az a kérdés, hogy a Fidesz arra akarja-e rákényszeríteni az az ellenzéket is, hogy a szavazók nagy számú átköltöztetésével próbáljon versenyezni a fideszes szervezett csalással.”

Márki-Zay Péter azt mondta, most az ellenzéknek erre meg kell találnia a megfelelő választ, és figyelnie kell arra, hogy a Fidesz hova telepít nagyszámú szavazót, és szükséges esetben fel kell venni a versenyt „a Fidesz legaljasabb eszközeivel is”.

Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje azt mondta, meg fogják majd nézni a választói névjegyzéket, amihez legálisan hozzá lehet férni, egyébként meg az ellenzéki önkormányzatoktól lesznek információik a tervezett csalásról. Márki-Zay szerint nem lesz könnyű dolga az ellenzéknek, hiszen a Fidesznek több hónapos előnye van, mert mire ezt a törvényt meghozták, már számos következő lépést előre megterveztek.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.