Menekültek állítják: a magyar hatóságok törvényes eljárás nélkül toloncolják őket Szerbiába, ahol soha nem jártak

menekültek
2021 november 17., 17:22
comments 6

Egy olyan kongói fiatal nő kért jogi tanácsot a Belgrádi Emberjogi Központtól, akit a magyar hatóságok szeptember végén jogtalanul Szerbiába küldtek, noha ott sosem járt – közölte a központ. Közleménye szerint hasonló esetekre az elmúlt időszakban több példa is volt.

„Egy olyan többéves gyakorlatról van szó, amely tovább fokozza az egyébként is összetett migrációs folyamatokat a Balkánon. A központ egyre gyakrabban találkozik külföldi állampolgárokkal, akik azt állítják, hogy a magyar hatóságok mindenféle törvényes eljárás és nemzetközi előírás betartása nélkül toloncolták őket Szerbiába. Olyan személyekről van szó, akik sosem jártak Szerbiában, és Magyarországra menedékkérőkként érkeztek” – állítják többek között.

A központ több tucat hasonló sorsú embernek nyújtott jogi segítséget. Voltak köztük jamaicai, iraki, moldovai, afganisztáni, gaboni és más állampolgárok is.

link Forrás

A kongói nő beszámolója szerint először Szenegálba menekült, majd Dubajba utazott, és onnan érkezett Magyarországra. Menedékjogot szeretett volna kérni, de azt mondták neki, hogy ne tegye. A reptéren a kezébe nyomtak egy halom magyarul írt dokumentumot, de angolul sem beszélt, ezért kerestek valakit, aki tud vele franciául kommunikálni. A férfi megnyugtatta, hogy elviszik Szerbiába, ahol biztonságban lesz.

A nő elmondása alapján ezután megbilincselve várt estig, amikor rendőrautóba rakták, és elindultak vele a szerb határhoz. Azt állította, hogy rajta kívül több másik menekült, köztük nők és gyerekek is együtt utaztak, ételt és italt senki sem kapott.

„Vaksötét volt, és amikor odaértünk, kiszálltunk az autóból, lefényképeztek minket, kinyitották a kaput és kilöktek rajta.”

A nő szerint tizenhárman voltak, ő egy családhoz csapódott, akikkel átvágtak a sötét erdőn, majd talált egy buszmegállót, ahol egy idegen kifizette a jegyét, így jutott Belgrádba. A kongói nő azt tervezi, hogy védelemért folyamodik Szerbiában. (Szabad Magyar Szó, Danas)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.