Tengerbe zuhant egy brit vadászgép egy rutinművelet során

külföld
2021 november 17., 19:48
comments 5

A Földközi-tengerbe zuhant egy F-35-ös brit vadászgép egy rutinművelet során szerda délelőtt – közölte a brit védelmi minisztérium.

A pilóta szerencsére még időben katapultált, és épségben visszatért a Királyi Haditengerészet HMS Queen Elizabeth repülőgép-hordozójára, ahol megkezdték a baleset kivizsgálását.

A brit védelmi tárca hangsúlyozta: a brit F-35-ös a Földközi-tenger nemzetközi vizein, rutinműveletek végrehajtása közben zuhant le, és más repülőgép nem volt érintett az incidensben. A minisztérium közölte, hogy a már megkezdődött vizsgálatra tekintettel egyelőre "nem lenne helyénvaló" több részlet ismertetése.

A repülőgép-hordozón 8 brit és 10 amerikai F-35-ös vadászgép van, és az elmúlt hat hónapban körülbelül 2000 fel- és leszállást hajtottak végre a HMS Queen Elizabeth fedélzetén minden komolyabb incidens nélkül.

A brit királyi légierő (RAF) három éve vette át első F-35-öseit. Nagy-Britannia hosszú távra összesen 138 "lopakodó" technológiájú - vagyis a radarfelderítés számára jórészt láthatatlan - F-35-ös vásárlására vállalt kötelezettséget, és közülük 48-at meg is rendelt a gyártótól, a Lockheed Martin amerikai repülőgép- és hadiipari csoporttól.

A Lockheed Martin korábbi tájékoztatása szerint az F-35B változat egy-egy példánya a brit rendelés időpontjában 122 millió dollárba került. A brit királyi légierő több év szünet után az F-35-ösök érkezésével tett szert ismét olyan harci repülőgépre, amely képes függőleges irányú fel- és leszállásra, és amely repülőgép-hordozóról is bevethető.

A 2008-2009-es pénzügyi válság idején hatalmasra duzzadt költségvetési deficit leszorítását célzó takarékossági program jegyében 2010 után kivonták a hadrendből és leszerelték a királyi haditengerészet korábbi zászlóshajóját, az Ark Royal repülőgép-hordozót több más hadihajóval és a hordozókról helyből felszállni képes Harrier harci gépekkel együtt.

Az RAF új F-35-ös flottájából a szerdán lezuhant gép az első, amely szerencsétlenül járt. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.