Több mint száz feltételezett maffiózót vettek őrizetbe Olaszországban

külföld
2021 november 17., 05:15
comments 3

A calabriai maffia 'Ndrangheta Mole nevű klánja ellen zajló nyomozás keretében a gyanúsítottakat Milánóban, Firenzében és Reggio Calabriában fogták el, hat embert pedig Svájcban sikerült őrizetbe venni.

Bruno Megale, Reggio Calabria rendőrfőnöke szerint „Európa egyik legkeményebb bűnszervezetét sikerült felszámolni”. A nyomozók úgy tudják, a klán külön egy búvárt is alkalmazott, hogy a calabriai kikötőbe érkezés előtt a hajókról tengerbe dobott csempészett kábítószert kiemeljék a vízből.

Gaetano Paci helyettes főügyész közlése szerint a Mole klán irányítását a 26 éves Rocco Mole vette át, miután apja életfogytiglani börtönbüntetését tölti. A Gazzetta del Sud napilap szerint Rocco Mole fiatalkorúként három éven át részt vett egy programban, ami a maffiacsaládok gyerekein próbált segíteni, hogy ne kerüljenek be a szervezett bűnözésbe. A CNews24 pedig úgy tudja, hogy miután egy rivális klán meggyilkoltatta egyik nagybácsiját, Rocco Mole visszatért a bűnözéshez.

A 'Ndrangheta domináns szerepet játszik a nemzetközi kábítószer-kereskedelemben, de fegyverkereskedelemből, pénzmosásból és korrupcióból is származnak bevételei. Becslések szerint a bűnszövetkezet éves globális forgalma 50 és 100 milliárd euró között mozoghat.

Idén januárban kezdődött el az utóbbi évtizedek legnagyobb maffiapere Olaszországban: a 'Ndrangheta 355 tagjának tárgyalásán 900 tanú tesz majd vallomást, az eljárás évekig is eltarthat. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt