Több mint száz feltételezett maffiózót vettek őrizetbe Olaszországban

külföld
2021 november 17., 06:15

A calabriai maffia 'Ndrangheta Mole nevű klánja ellen zajló nyomozás keretében a gyanúsítottakat Milánóban, Firenzében és Reggio Calabriában fogták el, hat embert pedig Svájcban sikerült őrizetbe venni.

Bruno Megale, Reggio Calabria rendőrfőnöke szerint „Európa egyik legkeményebb bűnszervezetét sikerült felszámolni”. A nyomozók úgy tudják, a klán külön egy búvárt is alkalmazott, hogy a calabriai kikötőbe érkezés előtt a hajókról tengerbe dobott csempészett kábítószert kiemeljék a vízből.

Gaetano Paci helyettes főügyész közlése szerint a Mole klán irányítását a 26 éves Rocco Mole vette át, miután apja életfogytiglani börtönbüntetését tölti. A Gazzetta del Sud napilap szerint Rocco Mole fiatalkorúként három éven át részt vett egy programban, ami a maffiacsaládok gyerekein próbált segíteni, hogy ne kerüljenek be a szervezett bűnözésbe. A CNews24 pedig úgy tudja, hogy miután egy rivális klán meggyilkoltatta egyik nagybácsiját, Rocco Mole visszatért a bűnözéshez.

A 'Ndrangheta domináns szerepet játszik a nemzetközi kábítószer-kereskedelemben, de fegyverkereskedelemből, pénzmosásból és korrupcióból is származnak bevételei. Becslések szerint a bűnszövetkezet éves globális forgalma 50 és 100 milliárd euró között mozoghat.

Idén januárban kezdődött el az utóbbi évtizedek legnagyobb maffiapere Olaszországban: a 'Ndrangheta 355 tagjának tárgyalásán 900 tanú tesz majd vallomást, az eljárás évekig is eltarthat. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.