Kiterjedt és összehangolt fellépésre készül az Unió és az Europol az embercsempészek ellen

eu
2021 november 18., 09:30
Bevándorlók és menekültek.a leszboszi táborban 2018. szeptemberében
photo_camera Bevándorlók és menekültek.a leszboszi táborban 2018. szeptemberében Fotó: Petros Giannakouris/AP

Egy nemrég kiszivárgott, összesen 59 oldalas dokumentumra hivatkozva az EUObserver azt írja, hogy jövőre több tucat műveletet készül végrehajtani az unió határait felügyelő Frontex és az Europol, és összesen 1400 embercsempész ellen intézkednek majd.

A november 13-i keltezésű uniós dokumentum 30 különböző tervezett műveletről nyújt áttekintést, ezek közül egyeseket tagállamok, másokat az uniós ügynökségek, köztük a Frontex és az Europol vezetnek majd.

A tervek egy része teljesítménymutatókat tartalmaz, többek között a letartóztatások, a lefoglalt hamis iratok, a hírszerzési jelentések és a megindított nyomozások elvárt számait.

Az intézkedés egy szélesebb körű együttműködés részét képezi, aminek célja

„megakadályozni az oltalmat kereső személyek bejutását az EU-ba, mivel a tagállamok között továbbra sincs döntés az unió menekültügyi szabályainak felülvizsgálatáról.”

A terv elsődleges stratégiai célja képet alkotni a bűnszervezetek, emberszervezetek és az ezekben résztvevő egyéb csoportok kiterjedtségéről és működéséről, de része lesz új szabályozások megalkotása is a határokon átívelő, a bevándorlással összefüggő bűncselekmények pontosabb meghatározásáról.

Az Europolnak a dokumentum szerint stratégiai és operatív megállapodások mentén kell együttműködniük a balkáni országokkal, Kínával, Oroszországgal és Törökországgal is.

Ausztria, Franciaország, Görögország, Németország, Olaszország, Lengyelország, Portugália és Spanyolország, valamint az EU-n kívüli Egyesült Királyság is vezetnek majd műveleteket.

Ausztria feladata lesz például 200 embercsempész letartóztatása a nyugat-balkáni művelet keretében.

Németország három műveletet vezet majd, ezek a Nyugat-Balkánra, az okmányhamisítások felderítésére és a vízumcsalásokat érintő hírszerzési információk begyűjtésére terjednek majd ki. A németek legalább 200 letartóztatást kívánnak végrehajtani ezekkel a bűncselekményekkel összefüggésben.

Olaszország a „közép-mediterrán útvonal” mentén működő szervezett bűnözői csoportok felderítését, valamint a Líbiával és Tunéziával való együttműködés előremozdítását vállalta.

Franciaország négy műveletet vezet, ezek többek közt az okmányhamisításokat, a bevándorlók unión belüli mozgásait és a La Manche-csatornán átkelő csónakokkal érkező bevándorlókat érintik.

Spanyolország két műveletet hajt végre a Földközi-tenger mediterrán útvonalára nehezedő migrációs nyomás megfékezése érdekében, valamint az Afrikából, Ázsiából és Dél-Amerikából érkező légi csempészútvonalak elvágására.

Az Europol három, a Frontex nyolc műveletet vezet, ezek többek közt az illegális határátlépésekre és a külső határoknál zajló hírszerzésre koncentrálnak majd. (EUObserver)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.