Több mint 100 ezer ember halt meg drogtúladagolásban a járvány első éve alatt az Egyesült Államokban

drog
2021 november 18., 07:12

2020 májusa és 2021 áprilisa között, a járvány első évében több mint 100 000 ember halt meg drogtúladagolásban az Egyesült Államokban, az erről szóló adatokat szerdán tette közzé az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) – írja az MTI.

A CDC közlése szerint a túladagolás miatti halálozások száma több mint két évtizede folyamatosan emelkedik, az elmúlt két évben ez a folyamat felgyorsult, és 2020 májusától 2021 áprilisáig közel 30 százalékkal nőtt.

A haláleseteket ópiátok és szintetikus ópiátok – például a fentanil – okozták. A fentanil az Egyesült Államokban öt évvel ezelőtt a legtöbb túladagolásos halálesetet okozó kábítószer-típusok között megelőzte a heroint.

photo_camera Fotó: DAVID GANNON/AFP

A fentanil elterjedése mellett feltehetően a koronavírus-járvány is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az Egyesült Államokban megnőtt a drogfogyasztás és -túladagolás, illetve az ezzel összefüggő halálozások aránya. A járvány sok drogfogyasztót is elszigetelt szociálisan, emiatt nem kapták meg a szükséges kezeléseket. A témáról bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

„Ezek az adatok iszonyúak. Ez olyan mértékű túladagolásos haláleset, amelyet ebben az országban még nem tapasztaltunk” – nyilatkozta Katherine Keyes, a Columbia Egyetem kábítószerrel történő visszaélésekkel foglalkozó szakértője az amerikai AP hírügynökségnek.

Az USA-ban a drogtúladagolás ma már meghaladja az autóbalesetek, a fegyveres erőszak, sőt az influenza és a tüdőgyulladás miatt bekövetkezett halálesetek számát is. Az összesített adat megközelíti a cukorbetegség miatt elhunyt emberek számát. A cukorbegtegség az ország hetedik számú halálozási oka.

A CDC adatai szerint a túladagolásban elhunytak száma Delaware, New Hampshire, New Jersey és Dél-Dakota államok kivételével minden államban nőtt az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest. A legnagyobb növekedést Vermont (70%), Nyugat-Virginia (62%) és Kentucky (55%) államokban tapasztalták. Minnesotában 858-ról 1188-ra, körülbelül 39 százalékkal nőtt a túladagolás miatti halálesetek száma 2020 májusa és 2021 áprilisa között.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.