Hangfelvétel is van Bajnai Gordonról, ahogy a Városháza eladásáról beszél

POLITIKA
2021 november 19., 19:13
comments 14

Anonymus, a kormánymédia álarcos informátora újabb anyagokat közölt a Városháza-ügyről. Az ügy: Karácsonyék el akarták adni a Városházát. Vagy gondolkodtak rajta, hogy talán eladnák.

Az újabban közölt felvételeken Bajnai Gordon volt miniszterelnök hallható, amint arról beszél, hogy van fővárosi szándék a Városháza eladására, ami az önkormányzatnak érdemi bevételt hozhatna, de a politikai támadások elkerülése miatt az ügyletet a választások utánra időzítenék.

A felvételen Bajnai Gordon, Gansperger Gyula (az első Fidesz-kormány idején a párt egyik legfontosabb gazdasági háttérembere, privatizációs szakértője volt, majd 2006-ban ő váltotta Bajnai Gordont a Wallis vezérigazgatói székében) és egy ismeretlen férfi beszélget a Városháza-projektről. A volt kormányfő péntek reggel, még az új videó megjelenése előtt azt írta az üggyel kapcsolatban: nyilvánvaló, hogy titkosszolgálati módszerekkel készültek azok a fényképfelvételek és dokumentumok, amelyek Gansperger Gyulával, és rajta keresztül a Városháza eladásával hozzák össze. Ganspergerről azt írja a volt miniszterelnök, hogy 1998-ban találkozott vele először, amikor az első Orbán-kormány állami vagyonkezelésért felelős vezetője volt, Bajnai pedig a Richter, az OTP és a MOL tőzsdei kibocsátásainak tanácsadója. Mint írja, 2003 és 2005 között együtt dolgoztak a Wallis csoportnál, azóta nem tartják a kapcsolatot.

photo_camera AFP PHOTO ATTILA KISBENEDEK Fotó: AFP PHOTO ATTILA/KISBENEDEK

Gansperger cége – a tegnapi Bajnai-közlemény szerint – a „leggazdagabb magyarországi befektetőcsaládot” képviseli üzleti ügyekben, és vevőként jelentkezett a fővárosnál.

Az új videóban viszont Gansperger Gyulát régi harcostársának nevezi, a hozzá fűződő kapcsolata szerinte sokszor több mint barátság, mert együtt küzdöttek a barikádokon. A videó például a Magyar Nemzet összefoglalójában hallgatható meg.

Nem kérdés számomra, hogy a titkosszolgálati módszerekkel készített, részben manipulált, részben hazug hangfelvételek mögött a Fidesz áll. A felvételek állandó szereplője Gansperger Gyula, a Fidesz volt könyvelője, a Fidesz székházbotrányának egyik kulcsfigurája, az első Orbán-kormány főprivatizőre, Habony Árpád hitelezőjének üzlettársa, akinek családi cége egyes hírek szerint az elmúlt időkig az Orbán-család adóbevallását is készítette.

- reagált Karácsony Gergely főpolgármester.

Az újdonság az ügyben szerinte az orosz szál. A főpolgármester úgy látja: egyrészt az egész történet erősen idézi a klasszikus, megtervezett, a zavarkeltést célzó orosz dezinformációs kampányok technikáját. Másrészt nehezen képzelhető el Karácsony Gergely szerint, hogy a Magyarországon élő leggazdagabb család, a Fidesz jóvoltából kiemelt beruházást megvalósító, az orosz államhoz sok szálon kötődő Rahimkulovok irodájában folytatott beszélgetésről a Putyin-rendszer tudta nélkül vagy akarata ellenére készülhetett titokban hangfelvétel.

Tudjuk, hogy az utóbbi időben rendszeresek az orosz beavatkozási kísérletek a szabad világ választásaiba a korrupt helyi politikai szereplők érdekében. Nem hiszem, hogy mással állnánk most szemben. Egy kis ízelítőt kapunk éppen abból, hogy mi vár ránk a következő pár hónap választási küzdelmei alatt. Persze ez nem fogja a kedvünket szegni: vissza fogjuk szerezni a hazánkat az orosz érdekeket kiszolgáló maffiaállamtól.

- fogalmazott a főpolgármester. Aki hozzátette: a Városházát nem eladják, hanem fejlesztik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.