Koronavírus-számok Magyarországon 5/9/2022
Elhunytak + 77 Σ 46 343
Kórházban - 295 Σ 1 015
Fertőzöttek + 6 748 Σ 1 909 948
Tesztek + 39 094 Σ 11 394 556
Oltottak + 876 Σ 6 407 918
A legújabb trendek

Jakab Ferenc: Ne kérjünk Janssent Szputnyikra és AstraZenecára

2021 november 19., péntek 6:27
41

„Szeretném kihangsúlyozni még egyszer nagyon erősen: aki két vektor típusú oltást kapott, Szputnyikot vagy AstreZenecát, ne kérjen Janssent” harmadik oltásként - javasolta Jakab Ferenc, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője az állami rádió csütörtöki adásában. Erről az RTL Klub számolt be.

A Janssen ugyanúgy vektorvakcina, mint a Szputnyik és az AstraZeneca. Jakab szerint ugyan nincs bizonyíték arra, hogy a Janssen ebben az esetben ne lenne hatékony, viszont a jelenlegi ismereteink alapján az immunrendszer védekezni kezd a vakcinában használt vektorvírussal szemben is, így a harmadik oltás hatékonysága a töredéke lehet az elérhetőnek. Szerinte a fiatalok még Sinopharmmal is jobban járnak harmadik oltásként.

Szputnyikra Janssent adatott be Gulyás Gergely miniszter és Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora is, pedig a központi ajánlás sem javasolja ezt.

Merkely utólag azzal érvelt, hogy már rendelkezésre állnak nemzetközi eredmények, amelyek alapján Janssen is adható két Szputnyik után. Csütörtökön megkérdezték Gulyástól a kormányinfón, miért nem frissítik akkor a magyar protokollt, de azt mondta, ebbe nem akar beleszólni, az emberek pedig el tudják dönteni, mit akarnak.

A Janssen azért vonzó sok szputnyikos számára, mert egyadagos, és elfogadott a nyugati országokban, így rizikó nélkül, szabadon lehet vele utazni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt