Két nap alatt két nemzetközi díjat kapott Karikó Katalin

járvány
2021 november 19., 14:01

A 205 éves amerikai kitüntetés, a John Scott Award Karikó Katalin és kutatótársa, Drew Weissman legújabb elismerése – olvasható a Szegedi Tudományegyetem közleményében. A feltalálók különleges díját az Európában dolgozó Karikó Katalin helyett a férje vette át Philadelphiában.

Karikó létrehozta „a stabil és biztonságos mRNS-konstrukciót”, ami „lehetővé teszi a gén által kiváltott immunválaszt az emberi szervezetben” – idézi az SZTE. A philadelphiai kitüntetést az ottani Pennsylvaniai Egyetemen kutatótársává lett Drew Weissmannal együtt nyerte el a magyar kutató. A laudáció szerint az amerikai orvos „munkásságával jelentősen hozzájárult az mRNS kifejlesztéséhez”. Így vált lehetővé „az emberi szervezetben a gén által kiváltott immunválasz”. A két tudós először 2005-ben publikált kutatási eredményei tették lehetővé az mRNS-alapú vakcinák rekordgyorsaságú kifejlesztését.

Egy nappal korábban a BioNTech cég csapata kapta az idei Deutscher Zukunftspreis (Német Jövő Díja) kitüntetést a "világ első covidellenes vakcinájáért", az orvostudományban új korszakot nyitó mRNS-technológiáért, amely Karikó Katalin felfedezésein alapul.

A további kutatómunka támogatására szolgáló 250 ezer euró (91 millió forint) pénzjutalommal járó kitüntetést Frank-Walter Steinmeier német köztársasági elnök adta át szerda este Berlinben a mainzi biotechnológiai cég négy vezetőjének, a három alapítónak (Özlem Türeci, Ugur Sahin, Christoph Huber) és az alelnöknek, a biokémikus Karikó Katalinnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.