Lukasenko: Kiirtjuk a söpredéket, akiket önök Nyugatról finanszíroznak

2021 november 19., péntek 20:14
14

Aleszandr Lukasenko fehérorosz elnök szerint "abszolút lehetséges", hogy országa segített a lengyel határon összegyűlt embereknek átjutni Lengyelországba és így az Európai Unió területére. Tagadta ugyanakkor, hogy ő hívta volna a bevándorlókat Fehéroroszországba. Lukasenko a BBC-nek adott interjút Minszkben, amelyből a brit közszolgálati médiatársaság péntek délután közzétett néhány előzetes részletet.

Arra a kérdésre, hogy a fehérorosz erők segítették-e a határon összegyűltek átjutását Lengyelországba, az elnök a BBC moszkvai tudósítójának, Steve Rosenbergnek úgy fogalmazott, hogy "ez abszolút lehetséges". "Szlávok vagyunk. Van szívünk. Katonáink tudják, hogy a bevándorlók Németországba tartanak. Lehet, hogy valaki segített nekik. Én nem is fogok ezzel foglalkozni" – mondta Lukasenko.

"Megmondtam, hogy nem fogok bevándorlókat a határon feltartóztatni, és ott tartani őket, és ha ezután is érkeznek, akkor sem fogom megállítani őket, mivel nem az én hazámba tartanak, hanem az önök országaiba" – idézi a BBC a fehérorosz elnököt. Lukasenko hozzátette ugyanakkor, hogy nem ő hívta Fehéroroszországba a lengyel határon összegyűlt embereket, és nem is akarja, hogy átvonuljanak Fehéroroszországon.

A BBC-tudósító az interjúban felvetette, hogy a fehérorosz hatóságok békés tüntetőket bántalmaztak a tavalyi tüntetések idején, és megpróbált lejátszani egy videófelvételt is, amelyen kínzások során szerzett sérülések nyomait viselő emberek hagyják el az egyik hírhedt minszki fogházat. Lukasenko erre reagálva elismerte, hogy "embereket vertek meg" a főváros Okresztyin utcai fogházában. "De rendőröket is megvertek, és erről ön nem mutatott videót" – tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy a fehérorosz hatóságok július óta 270 nem kormányzati szervezetet számoltak fel, megsemmisítve a civil társadalmat, Lukasenko azt válaszolta, hogy "kiirtjuk a söpredéket, akiket önök Nyugatról finanszíroznak. Önök felháborodnak azon, hogy az önök összes szervezetét megsemmisítettük, az önök nem kormányzati szervezeteit, bármik legyenek is ezek, amelyeket önök pénzelnek" – idézi a fehérorosz elnököt a BBC. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt