Miheil Szaakasvili polgári klinikára szeretne menni, de a hatóságok ehelyett katonai kórházat ajánlgatnak neki

2021 november 19., péntek 15:24

"Az igazságügyi minisztérium úgy döntött, hogy Miheil Szaakasvili elítéltet a Georgij Abramisviliről elnevezett katonai kórházba szállítják" – idézte a TASZSZ orosz hírügynökséget citáló MTI Rati Bregadze tárcavezetőt. A grúz igazságügy-miniszter hozzátette, Szaakasvili beleegyezésére várnak az átszállításhoz. Gori Tbiliszitől 90 kilométerre található, és a miniszter szerint ez az az intézmény, ahol az állam maximálisan garantálni tudja Szaakasvili egészségét és biztonságát.

A börtönkórházban ötven napja éhségsztrájkoló volt grúz elnököt megvizsgáló orvos pénteken közölte: Szaakasvili életveszélyes állapotba kerül, ha nem szállítják át egy megfelelően felszerelt intézménybe. Giorgi Grigola doktor, aki csütörtöki rosszulléte után vizsgálta meg Szaakasvilit, az AFP francia hírügynökséggel közölte: a volt elnök szív- és neurológiai problémákkal küszködik. Hozzátette, hogy a betegségei visszafordíthatatlanok, sőt végzetesek lehetnek megfelelő kezelés nélkül, amire a börtönkórházban nincs mód.

Előző nap, amikor az egyik védőügyvédjével találkozott, Szaakasvili elveszítette az eszméletét. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség úgy tudja, a volt elnök Wernicke-féle enkefalopátia nevű agyi működészavarban szenved.

Szaakasvilit november 8-án szállították át a börtönéből a börtönkórházba, miután folytatódó éhségsztrájkja miatt tovább rosszabbodott az állapota. A hét elején a grúziai ombudsman kezdeményezésére összehívott orvosi konzílium megállapította, hogy a volt elnök állapota válságos, és kérték, hogy szállítsák át egy civil kórház intenzív osztályára, a hatóságok azonban péntekig nem reagáltak erre. Szaakasvili november 11-én kijelentette, hogy felhagy az éhségsztrájkkal, ha magas színvonalú polgári klinikára szállítják át, ám ez nem történt meg, és úgy néz ki, hogy ezután sem fog.

Arról, hogy Miheil Szaakasvili minek ment oda, azaz miért tért vissza hazájába, ahol börtön várt rá – és miként számította el magát végzetesen –, ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt