Több mint öt hét után abbahagyta az éhségsztrájkot Miheil Szaakasvili volt grúz elnök

külföld
2021 november 11., 15:58
comments 1

Több mint öt hét után felhagyott éhségsztrájkjával a volt grúz (georgiai) elnök, Miheil Szaakasvili – jelentette be az ügyvédje, Nika Gvaramija, miután meglátogatta védencét a börtönkórházban.

A volt államfő egészségi állapota éhségsztrájkja miatt rosszra fordult, ezért börtönkórházba vitték, ahonnan ő egy polgári magánklinikára szeretett volna átkerülni. Ezzel a kérésével az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, de az szerdán elutasította, viszont felszólította arra, hogy vessen véget az éhségsztrájknak.

„Éhségsztrájkom már az oroszok és a jelenlegi grúz kormány fegyverévé vált ellenem. Ezért úgy döntöttem, hogy eleget teszek a felhívásoknak, és befejezem akciómat”

– olvasta fel az ügyvéd Szaakasvili levelét, amit a börtönkórházban kapott tőle. De a volt elnök csak azzal a feltétellel hajlandó befejezni az éhségsztrájkot, ha a rehabilitációja egy grúziai (georgiai) magánklinikán történhet, és orvosi konzílium dönt a megfelelő intézmény kiválasztásáról.

Miheil Szaakasvili 2018. február 9-én Kijevben.
photo_camera Miheil Szaakasvili 2018. február 9-én Kijevben. Fotó: Szergej Szupinszkij/AFP

Szaakasvilit október 1-én vették őrizetbe, amikor 8 év után illegálisan visszatért a hazájába a helyhatósági választások miatt, amin az általa vezetett ellenzéki Egyesült Nemzeti Mozgalma a második helyen végzett.

Szaakasvili kulcsfontosságú szerepet játszott a 2003-as rózsás forradalomban, majd 2004-től 2013-ig az ország államfője volt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.