Koronavírus-számok Magyarországon 6/1/2022
Elhunytak + 40 Σ 46 547
Kórházban - 121 Σ 362
Fertőzöttek + 2 063 Σ 1 919 840
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak + 608 Σ 6 410 059
A legújabb trendek

Teljes lezárás jön Ausztriában

2021 november 19., péntek 9:53
48

Ausztria az első nyugat-európai ország, ahol az őszi járványhullámban ismét úgy döntöttek, teljesen lezárják az országot. Néhány napja még kizárólag az oltatlanokra vonatkozott a korlátozás, de hétfőtől mindenki csak meghatározott okokból hagyhatja el az otthonát a nap 24 órájában. Az intézkedés december 13-ig érvényes ebben a formában, az oltatlanok számára viszont utána is megmarad.

Az egészségügyi miniszter bocsánatot kért a sajtótájékoztatón, amiért ismét ehhez az intézkedéshez kell nyúlni.

Az iskolák és óvodák nyitva maradnak, bezárnak viszont az éttermek, a kulturális és rendezvényhelyszínek, valamint azok az üzletek, ahol nem a hétköznapokban szükséges dolgokat árulnak.

Mindenhol otthoni munkavégzést javasolnak, zárt terekben pedig FFP2-es maszkot kell viselni, ami nemcsak a vírus továbbadásának, hanem a megfertőződésnek az esélyét is csökkenti.

Schallenberg kancellár Fotó: Georg Hochmuth/AFP

A kormány arra készül, hogy februártól kötelezővé teszi a koronavírus elleni oltást.Schallenberg kancellár szerint túl sokáig volt egyetértés abban, hogy ezt nem szabad meglépni, mert kötelezettség nélkül is elérhető a magas oltottság. De most szembe kell nézni a valósággal, mondta.

Az egészségügyi miniszter szerint az alkotmányjogászok már jelezték, hogy a kötelező oltás lehetséges, és további egyeztetéseket folytatnak más szereplőkkel is.

Felső-Ausztria és Salzburg tartomány kormányzója már csütörtökön bejelentette, hogy ha nem lesz országos zárlat, ők mindenképp bevezetik, mert ott a legrosszabb a fertőzéshelyzet.

Ausztriában a lakosság 64 százaléka kapott két oltást, Magyarországon ez 60 százalék. Ha az aktuális fertőzöttségi számokat nézzük, Ausztriában súlyosabb a helyzet, ott az elmúlt két hétben 1719 fertőzöttet találtak százezer lakosra vetítve, itthon 1057-et. Az egymillió főre jutó halálozás viszont Magyarországon magasabb: 160, szemben az ottani 54-gyel. (ORF)

A cikk elkészítésében közreműködött Czinkóczi Sándor.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt