Koronavírus-számok Magyarországon 5/17/2022
Elhunytak 0 Σ 46 343
Kórházban 0 Σ 1 015
Fertőzöttek 0 Σ 1 909 948
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 407 918
A legújabb trendek

Elképzelhető, hogy Japánban egyszerűen kihalt a koronavírus delta variánsa

2021 november 21., vasárnap 13:48
9

A SARS-CoV-2 vírus olyan sok mutáción ment keresztül, hogy egyszerűen meghibásodott, és kihalt Japánban - állítja egy helyi tudóscsoport.

A világ több országában is növekedik a naponta regisztrált új koronavírus-fertőzöttek száma, miután szinte mindenhol elterjedt már a vírus fertőzőbb, delta variánsa. Japánban azonban egy ideje nem ez a helyzet, a számok nemhogy javuló tendenciát mutatnak, inkább mintha csak egyszerűen elvágták volna a delta variáns új fertőzöttjeinek felfelé ívelő görbéjét.

Számos elmélet született arról, mi történhetett. Sokan azzal magyarázzák a vírus visszaszorulását, hogy Japánban kifejezetten magas az átoltottság, a teljes lakosság több mint 75 százaléka be van oltva, ezen kívül a távolságtartásnak és a maszkviselésnek is voltak hagyományai a társadalomban már a Covid-19 betegséget előidéző SARS-CoV-2 vírus megjelenése előtt is.

Sokak szerint azonban a maszk, a távolságtartás és a 75 százalékos átoltottság sem magyarázza a vírus ilyen szintű visszaszorulását. Ituro Inoue, a japán Nemzeti Genetikai Intézet kutatója a Niigata Egyetem szakértőivel végzett közös kutatásában arra jutott, hogy a szigetországban meglévő vírustörzsek között hirtelen megemelkedett az olyan vírusok aránya, amikben az egyik, a fertőzésért felelős fehérje hibás, és inkább ez vetette vissza a megbetegedéseket. A szakember szerint ha nem ez lenne a helyzet, akkor most, amikor fokozatosan enyhítenek a járványügyi szabályokon Japánban (ők már az 5. hullámon vannak túl), nőnie kellene az esetszámoknak, de mégsem nőnek. (Japan Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt