A feldarabolt szaúdi újságíró menyasszonya nyílt levélben kéri Justin Biebert, hogy mondja le a szaúd-arábiai koncertjét

külföld
2021 november 22., 21:07
comments 2

Hatice Cengiz, aki a szaúdiak által meggyilkoltatott Dzsamál Hasogdzsi menyasszonya volt, nyílt levelet írt Justin Biebernek a Washington Postban, és arra kéri, hogy mondja le a koncertjét az országban. Bieber másokkal együtt december 5-én lépne fel Dzsiddában a Forma-1 verseny apropóján.

„Ez egy egyedülálló lehetőség arra, hogy erőteljes üzenetet küldj a világnak, hogy a neved és a tehetséged nem használják fel egy olyan rezsim megítélésének helyreállítására, amely megöli a kritikusait” - írja Cengiz, majd emlékezteti az énekest arra, hogy az ENSZ által is elismert tény, hogy Hasogdzsit a szaúdi kormány megbízására ölték meg.

Plakátkampány is buzdítja Biebert Los Angelesben, hogy mondja le a koncertet.
photo_camera Plakátkampány is buzdítja Biebert Los Angelesben, hogy mondja le a koncertet. Fotó: JEROD HARRIS/Getty Images via AFP

Később magát Biebert idézi, aki tavaly azt írta a rajongóinak a közösségi oldalán: „Arra akarom használni a platformom, hogy emlékeztessem az embereket arra, a rasszizmus gonosz dolog, és beépült a kultúránkba.” Cengiz szerint ha komolyan gondolta az igazságtalanság elleni kiállást, akkor most arra kell használnia a platformját, hogy kiálljon a szaúd-arábiai emberi jogokért is.

Végül arra kéri: „Ne énekelj szeretett Dzsamáloom gyilkosainak. Kérlek, emeld fel a hangod, és ítéld el a gyilkosát, Mohamed bin Szalmánt. A hangodat milliók fogják hallani. Ha visszautasítod, hogy bin Szalman felhasználjon téged, az üzeneted hangos és egyértelmű lesz: nem lépek fel diktátoroknak. Az igazságot és a szabadságot választom a pénz helyett.”

Cengiz tavaly pert indított a szaúdi koronaherceg ellen.

Korábban már emberi jogi szervezetek, például a Human Rights Watch is felszólította a fellépőket, hogy foglaljanak állást a szaúdi jogtiprással szemben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.