Megtelt a gyermekpszichiátria, sok önsértő gyerek szorul kezelésre

Egészségügy
2021 november 23., 18:03
photo_camera Fotó: SEBASTIAN GOLLNOW/dpa Picture-Alliance via AFP

Megtelt a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház és Szakambulancia - számolt be az intézmény kedd délelőtt kiküldött közleménye, ami számszerűen azt jelenti, hogy

a 2019-es, azaz a járványt megelőző őszi időszakhoz képest 40 százalékkal emelkedett a kezelést igénylő esetek száma. A szorongásos és depressziós zavarokkal küzdő gyerekek aránya egyenesen ötszörösére nőtt, de megkétszereződött a kényszeres gondolatokkal és cselekedetekkel jelentkező fiatalok száma is.

2021 őszén idáig 1910 esetet fogadtak az intézményben, 2019-ben ugyanebben a periódusban „csak” 1360-at. Eközben 613-ról 857-re nőtt a figyelemzavaros esetek száma, és 30-ról 60-ra szökött fel azoknak a gyerekeknek a száma, akiket kényszeres gondolatok gyötörnek, és kezelésre szorulnak.

A szakambulancián jelenleg 500 gyerek vár időpontra, és a szám folyamatosan nő.A szakambulancia közlése szerint már a tavalyi évben is érezhető volt a koronavírus-járvány negatív hatása, azonban az idei ősz kezdete minden korábbi rekordot megdöntött.

A koronavírus-járvány - és az azzal járó korlátozások - pszichológiai hatásai a pszichiáterek szerint elsősorban a serdülőkorban lévőket sújtják; közöttük nagyon sokan okoznak saját maguknak könnyebb, de esetenként súlyosabb sérülést is.

„A pandémia katalizátorként hatott a serdülők és a családok problémáira, az amúgy is létező gondok a bizonytalanság és a krízis hatására még erősebben jelentkeznek. A serdülők azért élik meg nehezebben ezt az időszakot, mert ők már elég nagyok ahhoz, hogy tudatosítsák magukban a feszültségeket, és amúgy is kritikus életszakaszban vannak” – idézi a közlemény dr. Tárnok Zsanettet, a Vadaskert Alapítvány igazgatóját.

Tárnok szerint ugrásszerűen megnőtt az önsértő gyerekek száma, és ezek a gyerekek jellemzően nem azért okoznak maguknak sérülést, mert el akarják dobni az életüket, inkább a feszültséget, a frusztrációt akarják levezetni. Ezzel együtt, folytatja az igazgató, sok az öngyilkosságot megkísérlő vagy szuicid gondolatokat megfogalmazó fiatal is.

A szakambulancián elsősorban a súlyos esetek számának meredek emelkedése miatt aggódnak. A fizikai kontaktus hiánya sokaknak gondot okoz, ahogy az iskolába való visszatérés is. Az intézményben folyamatosan próbálják bővíteni a kapacitásokat, hogy így segítsék a gyermekeket és szüleiket, hiszen a gyerekek akkor vannak jól, ha a családok is egészségesek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.