Orbán: Soha nem volt ekkora a migrációs nyomás, és Brüsszel csak növeli azt

POLITIKA
2021 november 23., 15:00
comments 5
photo_camera A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Mateusz Morawiecki lengyel, Eduard Heger szlovák, Orbán Viktor magyar és Andrej Babis cseh (b-j) kormányfõ a visegrádi országok (V4) miniszterelnökeinek csúcstalálkozóján Budapesten, a Karmelita kolostorban 2021. november 23-án Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Nem óvatoskodott kedd délutáni nyilatkozatában a magyar miniszterelnök, aki ezt megelőzően a visegrádi országok (V4) kormányfőinek csúcstalálkozóján vett részt Budapesten.

Orbán a Csehország, Lengyelország és Szlovákia vezetőivel tett sajtónyilatkozatában arról beszélt, hogy soha nem volt még az Európai Unió ilyen migrációs nyomás alatt, sosem érte a nyomás egyszerre három irányból, ami óriási kihívás az egész unió számára.

Ezt a kihívást a magyar kormányfő szavai alapján az unió vezetése valójában maga teremti meg, Orbán azt mondta legalábbis, hogy

„Brüsszel elhibázott politikát folytat, gyakorlatilag mindent finanszíroz, ami növeli a migrációs nyomást."

A magyar miniszterelnök szerint a legégetőbb és legárulkodóbb momentum az, hogy az unió továbbra sem térítette meg a magyar határvédelem költségeit, jóllehet a határzár nem csak Magyarországot, de egész Európát is védi. Orbán szerint az lenne a fair megállapodás, ha feleznék a költségeket.

A magyar miniszterelnök hangsúlyozta továbbá, hogy azt javasolják: az unió ne támogasson egyetlen olyan országot sem, amelynek direkt vagy indirekt köze van az EU külső határára, így a lengyel határra nehezedő migrációs nyomáshoz.

A résztvevő országok szolidaritásukról biztosították Lengyelországot a keleti határán kialakult migrációs helyzet miatt. A tanácskozás után Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök köszönetet mondott a támogatásért partnereinek: Eduard Heger szlovák, Andrej Babis cseh és Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek.

Morawiecki azt mondta: a migrációs krízis kevés a helyzet leírására, valójában új politikai krízis zajlik, amelyben Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök embereket használ fel a maffiával és embercsempészekkel együttműködve arra, hogy nyomást gyakoroljon az Európai Unióra.

Andrej Babis kiemelte, hogy 2015-ben még mindenki kritikával illette Magyarországot, amikor elsőként épített kerítést a határa védelme érdekében, bezzeg ma már ezek a hangok elcsendesedtek. Eduard Heger szlovák miniszterelnök pedig arról beszélt: az Európai Unió a mi életterünk, ezért feladat az integritásának, területi egységének, tagállamainak védelme.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt