A szlovák kormány bocsánatot kért a roma nők kényszersterilizálása miatt

november 25., csütörtök 5:11
1

A szlovák kormány szerdán hivatalosan is bocsánatot kért amiatt, hogy az országban a kommunizmus korszakában becslések szerint több ezer roma nőt kényszersterilizáltak. A négypárti koalíciós kormány nyilatkozatában elítélte az éveken át tartó jogsértéseket, és bocsánatot kért az érintettektől.

Az ország romaügyi megbízottja szerint a károsult nők számát csak megbecsülni lehet, de feltételezhetően több ezren lehetnek. 1966 és 1989 között az akkori hatóságok azért kényszersterilizáltak rengeteg roma nőt, hogy visszafogják a roma kisebbség népszaporulatát. De egyes klinikákon még a kommunista rendszer bukását követően is – 1990-től egészen 2004-ig – nyomást gyakoroltak elsősorban roma nőkre, hogy szülés után beleegyezésüket adják a sterilizáláshoz.

Jogvédő szervezetek és az Európa Tanács is évek óta követelték a szlovák vezetéstől, hogy ismerje el az emberi jogok múltbéli szisztematikus megsértését, és kérjen bocsánatot az áldozatoktól.

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa fontos első lépésnek nevezte a történteket, és hozzátette, hogy minél előbb létre kell hozni egy mechanizmust az érintettek kárpótlására. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt