Az Egyesült Arab Emírségek kínzással vádolt tábornokát választották az Interpol új elnökének

bűnügy
2021 november 25., 18:16
comments 4

Az Interpol nemzetközi rendőri szervezet az Egyesült Arab Emírségek egyik tisztségviselőjét választotta meg elnökének az Isztambulban tartott éves közgyűlésén.

Ahmed Nászer al-Raiszi vezérőrnagyot, az Egyesült Arab Emírségek belügyminisztériumának főfelügyelőjét a szavazatok 68,9 százalékával választották meg. A megbízatása 4 éves ciklusra szól, közben a hazájában változatlanul megtartja a beosztását.

Az előző, kínai elnök eltűnt

Az elnökválasztást nagy figyelem kísérte, mert a testület eddigi első kínai vezetője, Meng Hung-vej 2018-ban, négyéves mandátuma közepén eltűnt, amikor visszautazott Kínába. Később kiderült, hogy vesztegetés és más állítólagos bűncselekmények vádjával őrizetbe vették. Peking nem kommentálta az ügyet, és az elmúlt két évben a dél-koreai Kim dzsongjang, az Interpol addigi alelnöke vezette az ügynökséget.

Kínzás, emberrablás

Az AFP francia hírügynökség a tudósításában felidézte, hogy Ahmed Nászer al-Raiszi jelölése, akinek országa az Interpol költségvetésének második legnagyobb befizetője, felháborodást keltett kormányzati szervezetek és európai választott képviselők körében.

Raiszit ugyanis az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint összefüggésbe hozták politikai foglyok kínzásával a hazájában. A vádak szerint nem vizsgálta ki a biztonsági erők kínzásairól szóló hiteles panaszokat. Az áldozatok között említik Ahmed Manszúr emírségekbeli ellenzékit és Michael Hedges brit akadémikust, akit 2018-ban kémkedéssel vádoltak és életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek. Hedges később kegyelmet kapott, de Manszúr változatlanul börtönben van.

photo_camera Ahmed Nászer al-Raiszi Fotó: Ozan Kose/AFP

Három európai parlamenti képviselő, köztük Marie Arena, az Európai Parlament emberi jogi albizottságának elnöke az ügyben levelet is írt Ursula Von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének. Azt írták: „Mély meggyőződésünk, hogy Raiszi tábornok megválasztása (…) súlyosan befolyásolná a szervezet képességét arra, hogy a küldetését hatékonyan ellássa.”

Raiszi jelölésével és az Interpol választási folyamatával kapcsolatos kérdésekre válaszolva Jürgen Stock, az Interpol főtitkára azt mondta, a szervezet nem avatkozik be a politikába. „Nekünk távol kell ettől maradnunk” – nyilatkozta Stock.

Az Egyesült Arab Emírségek minisztériumi szóvivője szerint a Raiszi ellen felhozott vádakkal benyújtott minden jogi panasz alaptalan és elutasították.

Fizetés nincs, csak presztízs

Bár az elnöki tisztséggel nem jár fizetés és az Interpol napi működésének felügyelete, az elnök magas rangú személyiség, aki az Interpol közgyűlésének és végrehajtó bizottságának ülésein elnököl.

A megválasztása után Raiszi közleményben tett ígéretet az Interpol technológiai modernizálására, a nők szerepének erősítésére és a klímaváltozással vagy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos új kihívásokkal történő szembenézésre.

Az Interpol azt is közölte, hogy az amerikai kontinens alelnöki posztjára a brazil Valdecy Urquizát, míg az afrikai alelnöki posztra a nigériai Garba Baba Umart választották.

(Fun fact: 1938 és 1945 között a náci Németország adta az Interpol elnökeit.) (via BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.